Americanul arestat pentru spionaj la Moscova este un fost pușcaș marin

  • 02 Ianuarie 2019 16:52
Americanul arestat pentru spionaj la Moscova este un fost pușcaș marin

Paul Whelan, arestat vinerea trecută pentru spionaj la Moscova, este un fost pușcaș marin care se afla în Rusia pentru a participa la căsătoria unui prieten și care nu are nimic să i se reproșeze, a declarat miercuri, familia sa, citată de Reuters și Agerpres.

El se afla împreună cu alți invitați la celebrarea acestei căsătorii în hotelul Metropol din Moscova când a dispărut, a precizat fratele său David pentru CNN.

'Nu pot exista îndoieli cu privire la nevinovăția sa', susține familia sa pe Twitter.

Paul Whelan este vizat de o anchetă penală, a declarat FSB, Serviciul rus de securitate internă. Codul penal rusesc sancționează spionajul cu pedepse la închisoare între 10 și 20 de ani.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat că Moscova l-a informat despre această arestare și a cerut ca Whelan să poată beneficia de o vizită consulară, potrivit prevederilor Convenției de la Viena.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut miercuri eliberarea imediată a fostului militar, care a servit în Irak.

David Whelan a precizat la CNN că fratele său se deplasase de mai multe ori în ultimul timp în Rusia din motive profesionale și personale. El servea drept ghid unora dintre invitații la căsătorie.

BorgWarner, o societate cu sediul în Michigan care furnizează piese de schimb fabricanților de automobile, a indicat că Paul Whelan avea un post de director în cadrul companiei, însărcinat în special cu securitatea în clădirile întreprinderii de la Auburn Hills (Michigan) și în alte situri ale companiei.

Daniel Hoffman, fost director al antenei CIA la Moscova, nu a exclus ca președintele rus Vladimir Putin să fi ordonat arestarea lui Whelan pentru a recurge la un schimb cu Maria Butina, o tânără rusoaică acuzată în SUA că ar fi vrut să se infiltreze în beneficiul Moscovei în unele organizații americane, între care și puternica National Rifle Association (NRA).

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău