Americanii vor să investească în Republica Moldova

  • 04 Aprilie 2013 14:25
Americanii vor să investească în Republica Moldova

Un grup de oameni de afaceri din Statele Unite s-a întânit joi, 4 aprilie, la Chișinău cu autorități și agenți economici din Republica Moldova, în cadrul unui seminar, pentru a discuta oportunități de investiții pe piața moldovenească.

Un grup de oameni de afaceri din Statele Unite s-a întânit astăzi la Chișinău cu oficiali și agenți economici din Republica Moldova, pentru a discuta despre oportunitățile de investiții pe piața moldovenească. Unii dintre ei au anunțat că intenționează să își deschidă birouri la Chișinău și să creeze noi locuri de muncă, dar îi pune în gardă birocrația și corupția din Republica Moldova.

Potrivit amabasadorului american la Chișinău, William Moser, agenții economici americani preferă să investească în domenii ce țin de agricultura cu valoare adăugată înaltă, precum vinificația sau industria uleiului vegetal, dar și în tehnologiile informaționale. Ceea ce i-ar stimula pe mai mulți investitori americani să vină în Republica Moldova ar fi un mediu de afaceri mai corect, a subliniat ambasadorul american. ”Noi ne așteptăm să găsim un mediu de afaceri bun, unde investitorii americani vor fi protejați de intervenții sau decizii arbitrare, unde legile sunt respectate cu consecvență” a declarat William Moser.

Reprezentantul unui consorțiu de firme americane, cu sediul în România, Sergiu Machidon, spune că unele companii pe care le reprezintă, specializate în tehnologii informaționale, inteționează să își deschidă, în curând, birouri la Chișinău.

Camera de Comerț Americană de la Chișinău numără 80 de membri, între care investitori mari și companii private mici. Problemele pe care le întâmpină aceștia sunt legate de birocrație și de corupția unor funcționari, a menționat președinta Cemerei, Cristina Harea.

Prezent la eveniment, premierul în exercițiu, Vlad Filat, a remarcat că investitorii americani produc în mediul de afaceri din Republica Moldova modele de disciplină fiscală și responsabilitate socială.

Datele americane referitoare la volumul comerțului bilateral dintre Republica Moldova și Statele Unite arată că acesta s-a ridicat anul trecut la peste 63 de milioane de dolari, cu aproape 15 la sută mai mult față de 2011. Datele prezentate de către oficialii de la Chișinău arată că volumul comerțului bilateral a depășit 100 de milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău