Amenzi de mii de lei pentru gunoiști neautorizate

  • 07 August 2020 18:27
Amenzi de mii de lei pentru gunoiști neautorizate

În lipsa unui management corect al deșeurilor, noi gunoiști se formează în afara perimetrelor admise și special amenajate. Aceste amplasamente prezintă pericol de  poluare a resurselor acvatice și celor funciare și creează incomodități pentru populație, menționează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului într-un răspuns pentru IPN, semnat de secretarul de stat Maxim Popov.

Anul trecut, parcursul campaniilor de salubrizare de toamnă și de primăvară, au fost depistate 4300 de gunoiști neconforme. Ca urmare, au fost încheiate peste o mie de procese verbale. Suma amenzilor aplicate s-a apropiat de 900 de mii de lei, din care s-a plătit puțin peste 400 de mii de lei.

Actualmente, în majoritatea primăriilor activitățile de salubrizare sunt organizate la nivel satisfăcător, precizează autoritățile. Servicii specializate în colectarea și eliminarea deșeurilor exista în municipii, în toate centrele raionale, gestionarea acestora fiind realizată în mod organizat prin intermediul acestor servicii, care lucrează pe bază de contract cu generatorii individuali. Astfel, sunt organizate și funcționează 168 de servicii specializate în colectarea și eliminarea deșeurilor (56 servicii în sectorul urban și 112 servicii în sectorul rural).

Totodată, ratele de reciclare  și valorificare a deșeurilor sunt încă reduse. Multe materiale reciclabile sunt depozitate împreuna cu cele nereciclabile, astfel pierzându-se o mare parte a potențialului lor util.

Anul trecut, ca urmare a controalelor efectuate de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului și subdiviziunile teritoriale, au fost depistate cazuri de nerespectare a modului de depozitare și gestionare a deșeurilor municipale, periculoase și de altă proveniență, neasigurarea de către persoanele responsabile a colectării selective și evacuării deșeurilor, admiterea stocării deșeurilor de orice proveniență în locuri neautorizate. Au fost încheiate peste 2000  de procese verbale cu privire la contravenție în privința persoanelor fizice, juridice și cu funcții de răspundere, care au admis încălcări ale regulilor de gestionare a deșeurilor. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale sub formă de amenda în mărime de 1 684 731 lei, din care au fost încasate 805 040 lei.

Implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027 prevede realizarea unui program de salubrizare stradală unitară, mod care să contribuie la reducerea cantității de deșeuri depozitate în respectivele zone, prin stabilirea unui sistem adecvat de tratare pentru fiecare tip de deșeuri în vederea protejării mediului.

,,Lucrăm cu donatorii străini care ne acordă asistență tehnică să dezvoltăm și reglementarea pentru aplicarea art. 17 din Legea deșeurilor, care ține de incinerarea și coincinerarea deșeurilor. Practic avem încă trei acte normative în curs’’, a precizat Svetlana Bolocan, șefa Direcție politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău