Amenințările hibride în vizorul experților de la cea de-a 7 ședință a HUB-ului de securitate al UE organizată la Chișinău

  • 21 Septembrie 2023 17:19
Amenințările hibride în vizorul experților de la cea de-a 7 ședință a HUB-ului de securitate al UE organizată la Chișinău

Metode de colaborare și coordonare inovative, pentru prevenirea consecințelor provocate de amenințările hibride, sunt analizate astăzi pe platforma HUB-ului de securitate al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Republica Moldova (Hubul de Securitate al UE). Amenințările hibride se referă la acțiunile desfășurate de actorii statali sau non-statali al căror scop este de a submina sau de a afecta o țintă prin combinarea de mijloace militare și nonmilitare deschise sau secrete. Cea de-a 7-a ședință operațională a HUB-ului de Securitate al UE este organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în parteneriat cu Comisia Europeană, Delegația UE în Republica Moldova și Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova).

La evenimentul co-moderat de MAI și EUPM Moldova participă experți-cheie și practicieni europeni în domeniul securității, printre care Domnul Mindaugas Lasas, Șeful secției Amenințări Hibride în cadrul Secretariatului General al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), Domnul Cosmin Dinescu, Șeful Misiunii de parteneriat a Uniunii Europene în Moldova (EUPM Moldova) și Frank Paul, Consilier pe probleme de securitate internă în relațiile cu Ucraina și Republica Moldova, Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne (DG HOME), Comisia Europeană.
 
Ședință operativă se concentrează pe contracararea amenințărilor hibride și beneficiază de prezența experților strategici și operaționali din țări membre ale UE și Republica Moldova, alături de reprezentanți ai instituțiilor europene și agențiilor Frontex, Europol și Cepol. Aceștia s-au întrunit pentru a discuta bune practici și modalități efective pentru a face față amenințărilor hibride, inclusiv bazat pe experiența Republicii Moldova.
 
Încă de la înființare sa, HUB-ul a fost conceput ca o platforma operațională comună, pentru a facilita conexiunea între specialiști și a crea un forum pentru discuții strategice. Pe parcursul unui an de activitate a HUB-ului au fost atinse rezultate tangibile care contribuie la ameliorarea securității europene conform ultimelor evoluții ale criminalității transfrontaliere și amenințărilor hibride. Prin rezultatele înregistrate, se enumeră:
  • În jur de 110 acțiuni operaționale la care Republica Moldova participă pe parcursul anului 2023 pe Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor criminale (EMPACT);
  • Elaborarea primei analize Moldovan Open Source Intelligence (OSINT) și prezentarea către Oficiul European de Poliție Europol (OEP Europol) ca și contribuție națională pentru proiectarea produselor analitice europene;
  • Peste 15 investigații comune cu sprijinul Europol cu referire la tendințele emergente în infracțiunile transnaționale;
  • Republica Moldova a fost țară-organizatoare a primelor 2 întâlniri ale Forumului estic privind securitatea și gestionarea frontierelor, reunind șefi de poliție națională, poliție de frontieră și înalți oficiali din peste 10 țări de pe flancul est-european.
 
„Datorită sprijinului partenerilor noștri europeni și internaționali am crescut gradul de conștientizare cu privire la amenințările și manifestările hibride și am format o comunitate care contribuie și atrage resurse pentru a crește rezistența Moldovei și a UE deopotrivă. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul constant al comisarului Ylva Johanson și al președințiilor Consiliului UE din Republica Cehă, Suedia și Spania”, a declarat Ministrul de interne Adrian Efros.
 
„Subiectul reuniunii de astăzi este foarte relevant pentru Republica Moldova și pentru întreaga regiune. Moldova suferă de pe urma repercusiunilor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a încercărilor permanente de destabilizare a țării. În contextul provocărilor de securitate în plină evoluție, cooperarea UE-Republica Moldova în domeniul securității s-a intensificat considerabil în ultimii ani, pentru a sprijini reziliența Moldovei și a-i permite să joace un rol activ în securitatea regională”, a menționat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
 
„Venim într-un spirit de parteneriat, în conformitate cu deplina noastră apreciere a abordării rapide, hotărâte și capabile a partenerilor noștri din Republica Moldova. Sprijinul strategic și integrat al EUPM Moldova prin consiliere, instruire și echipamente ar trebui înțeles ca un angajament neclintit și ferm al statelor membre ale UE față de reziliența, stabilitatea și securitatea Republicii Moldova. Rămânem partenerul Moldovei în ceea ce privește securitatea acesteia pe drumul său spre integrarea în UE”, a declarat Cosmin Dinescu, Șeful Misiunii de parteneriat a Uniunii Europene în Moldova (EUPM Moldova).
 
Evenimentul de astăzi este un pas spre consolidarea capacităților legate de combaterea amenințărilor hibride pe teritoriul european. Datorită cooperării strategice și operaționale, prin intensificarea schimburilor de date relevante atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ, se formează un scut de securitate mai puternic pentru regiunea europeană.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău