Amenințări cu moartea la adresa jurnaliștilor sârbi care relatează despre protestele antiguvernamentale

  • 05 Februarie 2019 16:33
Amenințări cu moartea la adresa jurnaliștilor sârbi care relatează despre protestele antiguvernamentale

Mai mulți ziariști de la televiziunea N1, filială regională a CNN care emite în Serbia, Croația și Bosnia-Herțegovina, au fost amenințați cu moartea după ce au relatat despre seria de proteste antiguvernamentale de la Belgrad, a anunțat marți postul respectiv, preluat de EFE.

Televiziunea a dezvăluit unele din mesajele primite: 'Noi, veteranii, vă avertizăm să nu vă jucați cu destinele nimănui, fiindcă soarta voastră este în mâinile noastre'; 'Sunteți conștienți că aveți familii? Ne ucideți copiii și nepoții și nu vă dați seama că dacă vor avea loc distrugeri, sediul vostru va fi printre primele care vor sări în aer și s-ar putea să rămâneți fără cei mai apropiați'.

Președintele asociației naționale a veteranilor din Serbia, Zeljko Vukelic, a susținut că organizația pe care o conduce nu se află în spatele acțiunii de intimidare a jurnaliștilor și a cerut poliției să ancheteze cazul.

Mai multe asociații profesionale ale jurnaliștilor sârbi au condamnat amenințările și au cerut o anchetă urgentă și judecarea celor vinovați. Două asociații, NUNS și NDVD, au pretins ca 'autoritățile cele mai înalte din stat, în primul rând președintele Aleksandar Vucic și premierul Ana Brnabic, să condamne public mesajele oribile de amenințare la adresa redacției și a jurnaliștilor'.

Televiziunea N1 s-a plâns că a fost expusă atacurilor verbale ale unor politicieni din coaliția guvernamentală și a respins acuzațiile repetate că se referă la Kosovo ca la un stat independent, deși Serbia nu recunoaște acest statut al fostei sale provincii.

De circa două luni, mii de cetățeni protestează în fiecare sâmbătă la Belgrad și în alte orașe din Serbia împotriva autoritarismului președintelui Vucic și cer democratizarea țării.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău