Amenințarea nucleară nord-coreeană | Guvernul japonez aprobă desfășurarea scutului american antirachetă Aegis

  • 19 Decembrie 2017 08:27
Amenințarea nucleară nord-coreeană | Guvernul japonez aprobă desfășurarea scutului american antirachetă Aegis

Guvernul japonez a aprobat marți desfășurarea viitoare în țară a dispozitivului terestru de interceptare a rachetelor Aegis Ashore cu baterii ale armatei americane, pentru a contracara mai bine un posibil atac cu rachete balistice din partea Coreii de Nord, informează AFP și Reuters.

"Dezvoltarea programelor nuclear și balistic ale Coreii de Nord a intrat într-o nouă fază de amenințare, care este mai gravă și iminentă pentru țara noastră", a justificat guvernul după o reuniune a Cabinetului.

O propunere pentru construcția a două baterii Aegis Ashore a fost aprobată de cabinetul prim-ministrului Shinzo Abe.

Siturile fără rachete vor costa cel puțin 2 miliarde de dolari și nu este probabil să fie operaționale până în 2023 cel mai devreme, au declarat anterior pentru Reuters surse familiare cu acest plan.

Două rachete nord-coreene au survolat teritoriul japonez în acest an, iar Phenianul a amenințat că va "scufunda" arhipelagul nipon. La sfârșitul lunii noiembrie, regimul comunist a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care s-a prăbușit în Marea Japoniei.

Tokyo intenționează să introducă sistemul Aegis Ashore în două locuri diferite pentru a acoperi întregul arhipelag.

Acest dispozitiv cu radare puternice va completa sistemele antibalistice actuale din Japonia, ce conțin deja rachete americane ghidate interceptoare SM-3, lansate de pe nave, și rachete sol-aer Patriot PAC-3.

"Navele trebuie să se întoarcă regulat la bazele lor (...). Dar, cu o desfășurare terestră, vom putea opera aproape 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână", a pledat un responsabil al Ministerului Apărării.

Cu toate acestea, implementarea Aegis Ashore ar putea dura ani de zile. Acordul de achiziție trebuie încă semnat cu Statele Unite și costul total al instalației s-ar putea ridica la 200 miliarde de yeni (1,5 miliarde de euro).

Sâmbătă, cotidianul economic Nikkei a anunțat că guvernul japonez planifică un buget record de apărare de 5.190 de miliarde de yeni (peste 39 miliarde de euro) pentru următorul an fiscal 2018/19, în special pentru finanțarea implementării sistemului Aegis Ashore.

Ministrul japonez al apărării, Itunori Onodera, a declarat recent că țara sa intenționează să cumpere de la aliatul american rachete de croazieră cu o rază de acțiune de aproximativ 900 de kilometri, suficientă pentru a ajunge în Coreea de Nord.

O astfel de decizie ar fi extrem de controversată, deoarece constituția pacifistă a Japoniei interzice folosirea forței pentru soluționarea litigiilor internaționale.

Însă prim-ministrul naționalist japonez Shinzo Abe nu-și ascunde intenția de a revizui constituția pentru a extinde marja de manevră a forțelor de autoapărare japoneze.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău