Amenințarea directă la adresa securității naționale o reprezintă Rusia. Experți: Nerezolvarea conflictul transnistrean are legătură directă cu toate problemele de securitate ale Republicii Moldova

  • 17 Octombrie 2023 14:07
Amenințarea directă la adresa securității naționale o reprezintă Rusia. Experți: Nerezolvarea conflictul transnistrean are legătură directă cu toate problemele de securitate ale Republicii Moldova

Amenințarea directă la adresa securității naționale o reprezintă Federația Rusă, constată experții care au participat la elaborarea proiectului strategiei naționale de securitate. Totodată, nerezolvarea conflictul transnistrean are legătură directă cu toate problemele de securitate ale R. Moldova și acesta trebuie rezolvat, dacă nu ne dorim ca să fie dezghețat după un scenariu imprevizibil, au mai atenționat experții în cadrul unei dezbateri publice organizată de Agenția de presă IPN la tema „Securitatea țării: pericole, soluții, noutăți”, relatează Radio Chișinău.

Strategia Securității Naționale care a fost adoptată în 2018 este deja depășită, pentru că mediul de securitate de atunci s-a schimbat cardinal, începând de la pandemie și până la războiul de acum de pe teritoriul statului vecin. De aceea a fost elaborată și urmează să fie adopta o nouă strategie a securității naționale, a declarat directoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Natalia Albu. Amenințarea directă la adresa securității naționale o reprezintă Federația Rusă.

„Dacă să ne referim la viziunea strategică, atunci este în premieră când în cadrul unei politici naționale este menționat concret cine este amenințare la adresa securității naționale, aceasta fiind Federația Rusă. Aceste evaluări s-au făcut după anumite criterii. Astfel, riscurile și amenințările se aduc în evidență atunci când implicațiile Federației Ruse, în special în contextul războiului din Ucraina, influențează viața cetățenilor și a țării în general. Este vorba despre amenințările hibride, aspectele economice, dar și energetice. Deci, nu este pur și simplu o declarație empatică. Noi acum avem o viziune strategică - este clar stabilit arealul și spațiul în care Rep. Moldova se vede în asigurarea propriei securități” a spus Natalia Albu.        

Toate problemele de securitate ale R. Moldova sunt legate de conflictul transnistrean nerezolvat, care rămâne principala amenințare la adresa securității naționale, atrage atenția fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, director al Asociației „Inițiativa pentru Pace”,

Am ajuns să trăim într-o lume care are o altă realitate și cu alte amenințări. În această nouă realitate oriunde ne-am uita pe hartă sau pe știri noi vedem că există tot mai puțină pace și tot mai multe războaie. De fapt, vedem că se termină epoca conflictelor înghețate. Orice zonă cu conflicte înghețate acum cinci ani, deja vedem că conflictele se dezgheață. Astfel, dacă vorbim despre importanța problemelor de energetică, de mediu, de amenințări de ordin hibrid sau convenționale - fiecare dintre acestea au conexiuni legate de Transnistria. Așadar, Transnistria e o amenințare directă și dacă nu vrem ca acest conflict să fie dezghețat după un scenariu imprevizibil așa cum se întâmplă în alte zone, noi trebuie să dezghețăm rezolvarea acestui conflict. Noi trebuie să recunoaștem că rezolvarea conflictului a fost pus pe pauză de mai mulți ani și trebuie să fie rezolvat” a declarat Alexandru Flenchea.     

Președinta Maia Sandu a prezentat săptămâna trecută proiectul Strategiei de securitate națională, care este în prezent suspus dezbaterilor publice și urmează să fie votat de Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,66 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău