Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat de MAE după ce emblema Ambasadei României la Budapesta a fost acoperită cu drapelul secuiesc

  • 15 Ianuarie 2018 14:28
Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat de MAE după ce emblema Ambasadei României la Budapesta a fost acoperită cu drapelul secuiesc

Ministerul Afacerilor Externe de la București anunță că  va discuta cu ambasadorul Ungariei la București despre incidentul din acest weekend, când mai mulți extemiști, membri ai grupării Mișcarea celor 64 de Comitate, au vandalizat Ambasada României de la Budapesta, acoperind stema aflată la instituția amintită mai sus cu un steag al Ținutului Secuiesc.

”Ministerul Afacerilor Externe își manifestă preocuparea față de atitudinea provocatoare a Mișcării „Celor 64 de comitate” și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale”, potrivit unui comunicat de presă, citat de Calea Europeană.ro

Acțiunile săvârșite de către anumite persoane sau organizații, înclusiv cu programe revizioniste, sunt calificate de către diplomația română drept ”inacceptabile și contravin spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”. ”MAE lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și integritatea localurilor misiunii României și a personalului său”, se mai arată în comunicat.

”Reamintim că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorință de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază. În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate”, conchide documentul.

Ambasada României de la Budapesta a fost vandalizată, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018.

Mai mulți unguri extremiști, membri ai grupării Mișcarea celor 64 de Comitate au acoperit stema aflată pe Ambasada României cu un steag al Ținutului Secuiesc.

Tensiunile diplomatice s-au acutizat după ce premierul Mihai Tudose a reacționat virulent la rezoluția privind autonomia Ținutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de către cele trei formațiuni maghiare ( UDMR, PPMT, și PCM).

Drept răspuns, Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, premierul ungar considerând inacceptabilă formularea oficialului român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău