Ambasadorul UE: R.Moldova trebuie să lupte împotriva propagandei și a dezinformării. Consiliul Audiovizualului nu lucrează cum trebuie

  • 15 Februarie 2020 15:21
Ambasadorul UE: R.Moldova trebuie să lupte împotriva propagandei și a dezinformării. Consiliul Audiovizualului nu lucrează cum trebuie

Uniunea Europeană consideră că Republica Moldova trebuie să lupte în continuare cu propaganda și dezinfomarea, și trebuie să depună eforturi pentru a avea o presă liberă, care să contribuie la dezvoltarea unei societăți corect informată.

Declarații în acest sens au fost făcute de Excelența sa Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Pentru noi, domeniul mass media este unul foarte important. Fără presă liberă, poate că în iunie anul trecut nimeni nu ar fi știut ce a avut loc în Parlament, schimbări care au adus speranță oamenilor din Republica Moldova”, a declarat Peter Michalko.

Excelența Sa spune că este foarte important, într-un stat democratic, ca oamenii să fie informați corect și pluralistic, pentru ca ei să poată lua decizii corecte bazate pe o informare bună.
 
La acest capitol, Ambasadorul UE spune că Consiliul Audiovizualului nu funcționează așa cum ar trebui:

„Aici nu a fost înregistrat progresul dorit. În ceea ce privește Consiliul Audiovizualului – nu lucrează cum trebuie.  Am văzut anul trecut că a și fost respins raportul CCA în Parlament, dar nu au continuat acei  pași, care în mod logic ar trebui să continue.  Unii membri din Consiliu au plecat, probabil nu au putut participa la acest tip de activitate și am văzut că legile care au fost în trecut pregătite și sunt în Parlament – nu au fost adoptate. Asta rămâne ca restanță, pentru a asigura presei un mediu potrivit, inclusiv ce privește  accesul la piața de publicitate.

De asemenea, nu au fost investigate suficient semnalele de existență a unui control de cartel asupra pieței de publicitate.  UE a ridicat întotdeauna problema concentrării proprietății mass mediei”.

„Se văd niște fenomene negative, de dezinfomare, împotriva cărora trebuie de luptat. Ea este țintită spre mințile oamenilor. De altfel, și propaganda. Toate aceste lucruri sunt un pericol pentru societate, ca aceasta să se dezvolte în mod deschis și democratic. Pentru asta, mass media liberă este atât de importantă”, a conchis Peter Michalko.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău