Ambasadorul UE la Chișinău: La 1 iunie, R. Moldova va fi în centrul Europei pentru a stimula dialogul politic și cooperarea

  • 14 Mai 2023 12:30
Ambasadorul UE la Chișinău: La 1 iunie, R. Moldova va fi în centrul Europei pentru a stimula dialogul politic și cooperarea

La 1 iunie Moldova se va afla în centrul Europei pentru a stimula dialogul politic și cooperarea”, a declarat, în cadrul manifestațiilor organizate de Ziua Europei la Chișinău, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Janis Mazeiks, scrie Radio Chișinău.

Oficialul a apreciat spiritul de solidaritate manifestat de Rep. Moldova găzduind oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina și a salutat alegerea europeană a Rep. Moldova. „Prima aniversare a statutului de țară candidată a Moldovei se apropie.

Moldova a ales calea europeană, calea reformelor demnității umane, calea respectării libertăților cetățenilor săi. Moldova a ales democrația și statul de drept. Moldova militează împotriva intereselor celor care criminalizează adevărul și înarmează minciunile. Moldova a ales calea spre un viitor mai bun. Relațiile noastre devin tot mai strânse.

În curând, Moldova va găzdui cea de-a doua ediție a Comunității Politice Europene.

Pe 1 iunie, Moldova se va afla în centrul Europei pentru a stimula dialogul politic și cooperarea”, a declarat Jānis Mažeiks, în deschiderea concertului dedicate Zilei Europei din Piața Marii Adunări Naționale.

Oficialul european s-a referit la iarna grea prin care cetățenii Rep. Moldova au fost nevoiși să treacă și a apreciat sprijinul UE care a reușit să mobilizeze resurse în valoare de peste 1,2 miliarde de euro pentru depășirea crizelor. Ziua Europei din acest an în Rep. Moldova s-a desfășurat sub semnul solidarității pentru poprul ucrainean.

La rândul său, premierul Dorin Recean a mulțumit vecinilor ucraineni care luptă pentru securitatea Rep. Moldova și sacrificiile pe care le fac aceștia în numele păcii:

„Astăzi, pacea și siguranța sunt asigurate de prietenii și vecinii ucraineni și vreau să mulțumesc Ucrainei, trebuie să mulțumim ucrainenilor pentru sacrificiile pe care le fac și asigură pacea. Împreună cu Uniunea Europeană, Republica Moldova poate să devină prosperă. Tinerii noștri vor putea să învețe acasă, vor putea să lucreze acasă, să întemeieze o familie, să crească o afacere și să se bucure de prosperitatea pe care o aduce UE. Oamenii din sate și orașe vor să trăiască ca în Europa și noi trebuie să construim Europa aici acasă”, a declarat Dorin Recean.

Dorin Recean a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să vină pe 21 mai la Adunarea Națională pentru a-și declara opțiunea de integrare europeană a țării.

„Îmi doresc să ne vedem și în 21 mai aici în Piața Marii Adunări Naționale și acel moment să reprezinte momentul de turnură în care noi să spunem că suntem europeni.

La mulți ani, Uniunea Europeană, la mulți ani Moldova Europeană!”, a menționat Dorin Recean. 

Potrivit președintei Maia Sandu, summitul este „un moment simbolic care reprezintă atât o recunoaștere internațională pentru țara noastră, cât și o responsabilitate imensă”. La reuniune sunt așteptați peste 50 de șefi de stat și de guvern din Europa și oficiali ai Uniunii Europene.

În context vor fi întreprinse măsuri de securitate fără precedent care vor fi asigurate de autoritățile de la Chișinău în colaborare cu organe de securitate din mai multe țări euriopene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău