Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks: „Republica Moldova a devenit mai puternică în lupta cu dezinformarea rusă, dar continuă să fie vulnerabilă”

  • 18 Septembrie 13:48
Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks: „Republica Moldova a devenit mai puternică în lupta cu dezinformarea rusă, dar continuă să fie vulnerabilă”

Interferențele în procesele electorale și încercările Moscovei de a destabiliza Republica Moldova prin dezinformare au fost subiecte de discuție astăzi la cea de-a 11-a ediție a Hubului de securitate, mecanism lansat după invazia Rusiei în Ucraina, menit să ajute Chișinăul să facă față amenințărilor de securitate. Republica Moldova este statul aflat în prima linie și teren de testare a noilor și sofisticatelor tactici de război informațional ale Rusiei în scopul manipulării și divizării unei societăți, a avertizat, în cadrul reuniunii, șeful misiunii de Parteneriat a UE, Cosmin Dinescu, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova, aflată în plină campanie electorală, nu poate face față singură interferențelor și banilor ilegali pe care Federația Rusă îi investește în manipularea și dezbinarea societății, a declarat, în deschiderea reuniunii, ministrul de Interne, Adrian Efros.

Pentru Republica Moldova, este extrem de important să protejăm securitatea, reziliența și fiabilitatea structurilor electorale, deoarece asistăm la numeroase ingerințe în perioada electorală în plină desfășurare. Vedem cum au loc transferuri financiare interzise în sistemul nostru politic, cum Rusia finanțează masiv unele partide, politicieni și foști politicieni și funcționari cu scopul de a manipula opțiunile politice ale cetățenilor la scrutinele electorale din această toamnă”, a spus Adrian Efros. 

La rândul său, ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, spune că, deși Republica Moldova a devenit mai puternică în lupta cu dezinformarea rusă, țara continuă să fie vulnerabilă. În prima linie în lupta cu dezinformarea sunt cetățenii unei țări, care au responsabilitatea să-și sporească reziliența și gândirea critică în raport cu informațiile pe care le consumă, a spus diplomatul. 

După invazia la scară largă în Ucraina, Rusia a încercat să destabilizeze Republica Moldova prin intermediul dezinformării, și narațiunilor false. Acum, Republica Moldova este, desigur, mai echipată să facă față interferențelor străine, dar asta nu înseamnă că misiunea este încheiată. Este evidentă nevoia de continuare a consolidarea rezilienței instituțiilor și societății Republicii Moldova. Odată cu apropierea de data alegerilor prezidențiale și a referendumului pro-european din octombrie, vor continua să fie răspândite narațiuni false cu scopul de a diviza societatea”, a subliniat Jānis Mažeiks.

Dezinformarea și interferențele Rusiei în procesele electorale din Republica Moldova s-au intensificat în ultimul an, a atenționat șeful misiunii de Parteneriat a UE, Cosmin Dinescu.

Suntem martorii unui val fără precedent de manipulare informațională și interferență în procesele interne ale Republicii Moldova. Tacticile folosite sunt tot mai sofisticate și agresive, iar Republica Moldova a devenit un teren de testare a lor. Și nu este exagerat să spunem că Republica Moldova se află în prima linie a acestei noi forme de confruntare, care se întâmplă prin folosirea nu de arme convenționale, ci prin dezinformare, manipulare și tentative de destabilizare a societății din interior. Aceste atacuri sunt orientate de a răspândi frică, nu doar prin distorsionarea adevărului, dar și prin a eroda încrederea în sistem, ceea ce afectează grav suveranitatea statului, provocări în adresa principiilor democratice în toate țările din Uniunea Europeană”, a spus Cosmin Dinescu. 

Prima ediție a Hubului de securitate internă și managementul frontierelor a avut loc la Chișinău în septembrie 2022. Reuniunile au drept scop diminuarea riscurilor și amenințărilor la adresa securității Republicii Moldova, identificate în comun cu Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:8,23 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău