Ambasadorul UE la Chișinău: „Uniunea Europeană rămâne în continuare angajată față de cooperarea cu R. Moldova, axată pe reforme, și cred că aceasta va aduce beneficii tangibile cetățenilor”

  • 26 Noiembrie 2021 18:07
Ambasadorul UE la Chișinău: „Uniunea Europeană rămâne în continuare angajată față de cooperarea cu R. Moldova, axată pe reforme, și cred că aceasta va aduce beneficii tangibile cetățenilor”

La șapte ani de implementare a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, Chișinăul a înregistrat rezultate importante, însă rămâne în continuare restanțieră la investigarea fraudei bancare. Instabilitatea politică de lungă durată din ultimii doi ani a afectat punerea în practică a Acordului de Asociere, consideră experții IPRE, care au analizat cum au fost aplicat documentul în cei șapte ani de la semnare, transmite Radio Chișinău.

Acordul de Asociere a avut două repere fundamentale importante - liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului aprofundat de liber schimb, documente care au adus în acești șapte ani mai multe beneficii cetățenilor Republicii Moldova. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a subliniat că timp de mai mulți ani, Bruxelles-ul a contribuit la realizarea reformelor fundamentale în Republica Moldova, totuși, potrivit oficialului, mai există încă unele carențe.

„Așteptam ca investigația fraudei bancare să fie continuată, astfel încât infractorii reali să fie aduși în fața justiției și activele să fie recuperate pe cât e posibil. În ceea ce ține de urmărirea penală, aceasta rămâne a fi un test, un punct de reper, care afectează reputația Republicii Moldova pe plan internațional(…)Uniunea Europeană rămâne în continuare angajată față de cooperarea cu Republica Moldova, axată pe reforme, și cred că aceasta va aduce beneficii tangibile cetățenilor”.

În prezent, autoritățile de la Chișinău pregătesc agenda de asociere cu UE, în care vor fi incluse tendințele actuale: procesele de digitalizare și politicile de mediu, afirmă secretarul de stat al Ministerului de Externe, Vlad Cuc.

„Suntem într-o perioadă intensă de relansare a dialogului nostru cu Uniunea Europeană. Asistența UE rămâne un aspect crucial în procesul de reforme din Republica Moldova, pentru menținerea stabilității macro-financiare, dar și pentru ajutorul pentru reforme sectoriale concrete”.

Directorul executiv al IPRE, Iulian Groza, observă că în pofida crizelor politice și sanitare, care au diminuat din anvergura implementării prevederilor Acordului, a fost menținută dinamica de comerț a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

„Instabilitatea politică continuă de pe parcursul anului trecut. Au existat mai multe procese politice, un lucru obiectiv, care a scăzut din eficiența autorităților. Au existat și alte crize, inclusiv cea legată de pandemie. La parte politică a Acordului, în acest an am observat o reactivizare a dialogului politic dintre UE și RM, lucru care a fost vizibil după alegerile prezidențiale și după numirea unui nou Guvern”.

Potrivit raportului, pe parcursul celui de-al șaptelea an de implementare a Acordului de Asociere UE-Rep. Moldova, adică din septembrie 2020 până în septembrie 2021, se atestă în continuare un progres calitativ în acele domenii și sectoare, care au fost condiționate în cadrul programelor de suport bugetar și de asistență macrofinanciară, oferite de UE.

De asemenea, în anul 2021 a crescut încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană, peste 57% din cetățenii Republicii Moldova optând pentru aderarea Republicii Moldova la Blocul Comunitar.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău