Ambasadorul Ucrainei, Marco Șevcenko, a confirmat că la începutul lunii ianuarie a avut loc un incident cu împușcături la frontiera moldo-ucraineană din zona transnistreană.

  • 06 Februarie 18:51
Ambasadorul Ucrainei, Marco Șevcenko, a confirmat că la începutul lunii ianuarie a avut loc un incident cu împușcături la frontiera moldo-ucraineană din zona transnistreană.

Conform "INFOTAG", acest lucru a fost declarat în timpul unei transmisii online. Potrivit acestuia, la 7 ianuarie, doi locuitori din Transnistria au încercat să traverseze ilegal frontiera moldo-ucraineană. În acest timp, aceștia au deschis focul asupra grănicerilor ucraineni.

"Unul dintre ei a recunoscut că este un "grănicer transnistrean". Celălalt afirmă că este civil, dar presupun că pur și simplu este îmbrăcat civil. După cuvintele lor, au încercat să treacă în Ucraina pentru a discuta ceva cu un grănicer ucrainean. Autoritățile ucrainene i-au așteptat, deoarece acești doi transnistreni, conform informațiilor disponibile, se ocupau cu trafic ilegal", a spus diplomatul.

Potrivit ambasadorului, unul dintre intruși a început să tragă cu pistolul în direcția grănicerilor ucraineni, care au deschis focul în replică.

"Unul dintre transnistreni a fost ucis, iar celălalt a fost rănit. În prezent, se află în spital în Ucraina. (...) Știu sigur că autoritățile ucrainene au acționat pe teritoriul nostru. Reacția lor a fost așa cum a fost. A fost dură, deoarece legea privind traversarea frontierei și traficul ilegal a fost încălcată", a subliniat Șevcenko.

De asemenea, a adăugat că Ucraina a intensificat controlul în zona centrală (transnistreană) a frontierei, deoarece consideră Transnistria "o amenințare potențială pentru securitatea națională din cauza prezenței militare rusești ilegale în regiune de peste 30 de ani".

La 10 ianuarie, Ministerul Securității din Transnistria a informat despre "transferul" violent a doi cetățeni pe teritoriul Ucrainei.

"La 7 ianuarie 2024, în apropierea frontierei transnistrene-ucrainene a avut loc un incident cu armă de foc. Ca urmare a incidentului, doi cetățeni transnistreni au fost transferați pe teritoriul Ucrainei. În prezent, se clarifică circumstanțele incidentului", se arată în declarație.

Atunci, autoritățile Ucrainei și ale Moldovei nu au comentat aceste informații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău