Ambasadorul ucrainean la Chișinău, Marko Șevcenko: Ucraina și-a eliberat jumătate din teritoriile ocupate de Rusia

  • 22 August 2023 08:46
Ambasadorul ucrainean la Chișinău, Marko Șevcenko: Ucraina și-a eliberat jumătate din teritoriile ocupate de Rusia

Ucraina și-a eliberat jumătate din teritoriile ocupate de Federația Rusă și este în continuă avansare. O spune ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko. Potrivit diplomatului, la 32 de ani de la proclamarea Independenței, Ucraina este puternică din punct de vedere militar, iar toată societatea ucraineană este convinsă că țara va câștiga războiul cu Rusia și-și va elibera toate teritoriile temporar ocupate, relatează IPN.

Ambasadorul Marko Șevcenko spune că după 32 de ani de când Ucraina s-a desprins de Uniunea Sovietică, țara este complet independentă de Federația Rusă și determinată să-și apere integritatea teritorială. Potrivit diplomatului, ajutorul partenerilor externi ai Ucrainei a venit abia atunci când întreaga comunitate internațională s-a convins că poporul ucrainean luptă cu abnegație împotriva agresiunii militare ruse.

„Acum suntem la cel mai înalt nivel al independenței noastre și la cel mai înalt nivel al puterii militare. Sigur că independența noastră a fost mai mare pe unele domenii înainte de război, din punct de vedere economic, de exemplu. Acum suntem mai puțin independenți din punct de vedere financiar, pentru că o mare parte a bugetului nostru de stat acum este acoperită cu ajutorul partenerilor noștri externi. Dar azi suntem absolut independenți de Federația Rusă. Atunci când partenerii văd că ești sincer în alegerea făcută, vine și ajutorul. Pe cât de mare este efortul propriu, pe atât de mare este și ajutorul venit din exterior. Înainte de război toți aliații noștri credeau că Ucraina va rezista între 24 și 72 de ore, abia când am demonstrat că toată societatea este mobilizată și depune eforturi, atunci a venit și ajutorul extern”, a spus ambasadorul Marko Șevcenko în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Diplomatul mai spune că armata ucraineană reușește să elibereze teritoriile temporar ocupate de Rusia, iar întreaga societate este convinsă că victoria va fi de partea Ucrainei în acest război.

„Ucraina și-a eliberat aproape jumătate din teritoriul ocupat de către Federația Rusă și suntem în avansare. Militarii noștri înaintează și la Sud, și la Est. Deci, suntem în stare nu doar să rezistăm, dar și să găsim soluții pentru a ne elibera teritoriile temporar ocupate. Toată societatea este sigură că vom reuși, mai devreme sau mai târziu. Dacă la început în Rusia se vorbea că Kievul va cădea în trei zile, acum vedem că reprezentanții Rusiei, deputați, politologi sau cei care au acces în cancelariile occidentale, vin cu argumente de genul că Rusia nu poate pierde un război pentru că este o țară nucleară. Armata rusă deja a demonstrat că este slabă, iar singurul lor avantaj este numărul personalului și atât”, a mai spus diplomatul ucrainean.

La 24 august poporul ucrainean celebrează cea mai importantă sărbătoare națională – Ziua Independenței. În această zi, în 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci, a adoptat Declarația de Independență, iar ca rezultat s-a format actualul stat ucrainean.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău