Ambasadorul ucrainean la Chișinău: Agenda Ucrainei va fi axată, în continuare, pe apropierea de UE și NATO. Cu sau fără susținerea Occidentului, Ucraina se va apăra în fața Rusiei

  • 22 Februarie 2022 14:26
Ambasadorul ucrainean la Chișinău: Agenda Ucrainei va fi axată, în continuare, pe apropierea de UE și NATO. Cu sau fără susținerea Occidentului, Ucraina se va apăra în fața Rusiei

Kievul consideră că decizia Rusiei de a recunoaște independența celor două regiuni separatiste drept o încălcare gravă la adresa suveranității și integrității Ucrainei. Totuși, agenda Ucrainei va fi axată, în continuare, pe apropierea de UE și NATO. Cu sau fără susținerea Occidentului, Ucraina se va apăra în fața Rusiei. Declarații în acest sens a făcut ambasadorul ucrainean la Chișinău, Marko Șevcenko, în cadrul unor dezbateri de la Agenția IPN. 

Începând cu 21 februarie, toată lumea a intrat într-o nouă realitate, urmare a escaladării ruse pe plan militar, economic și diplomatic în raport cu Ucraina, potrivit lui Marco Șevcenko. Diplomatul ucrainean spune că nu este clar încă în ce granițe Rusia a recunoscut așa-zisa independență a celor două regiuni separatiste:

„Nu știm deocamdată în ce frontiere sunt recunoscute de către Rusia. Unii spun că în frontierele deja existente, de facto, adică pe linia de contact. Alții spun că așa zisele republici să fie recunoscute în frontierele lor declarate. Asta înseamnă cel puțin, repet, regiunile Donețk și Lugansk, inclusiv teritoriile care nu sunt sub ocupația rusească”, a declarat Marko Șevcenko. 

Ambasadorul Marko Șevcenko spune că agenda Ucrainei rămâne, în continuare, axată pe apropierea de Uniunea Europeană și NATO, iar acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare gravă la adresa acestei agende a unui stat suveran. 

„Noi dorim să păstrăm statul independent, suveran și integru din punct de vedere teritorial. Noi dorim să construim un stat modern, democratic, care să fie parte din familia europeană, membru al UE și NATO. Acestea sunt mizele noastre. Noi dorim să continuăm reformele noastre economice și democratice și îndeplinim toate condițiile necesare pentru alinierea la clubul european și occidental. De aceea, această situație este o amenințare gravă la adresa mizelor noastre”, a subliniat ambasadorul. 

Diplomatul nu exclude că Rusia va căuta noi posibilități de a-și continua intervențiile, iar în această situație Ucraina se va apăra cu sau fără suportul Occidentului. 

„Destul de posibil este ca Rusia să caute o posibilitate de a interveni mai departe, de aceea Ucraina va rezista. Noi nu avem altă opțiune decât să se apere în caz de necesitate cu sau fără suportul Occidentului”, a mai spus Marko Șevcenko. 

Diplomatul a atras atenția că propaganda rusă este o armă mai puternică decât arma convențională și că „Rusia este campioană la acest capitol.”

Ambasadorul Marko Șevcenko a mulțumit autorităților de la Chișinău pentru susținere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
22,18
Câțiva nori
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău