Ambasadorul SUA la Moscova a transmis MAE rus răspunsurile scrise la cererile Rusiei asupra arhitecturii de securitate

  • 26 Ianuarie 2022 19:49
Ambasadorul SUA la Moscova a transmis MAE rus răspunsurile scrise la cererile Rusiei asupra arhitecturii de securitate

Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a venit miercuri la sediul MAE rus pentru a transmite răspunsurile scrise ale Washingtonului la cererile Moscovei privind securitatea europeană, a anunțat diplomația rusă într-un comunicat, relatează agențiile internaționale de presă.

Ambasadorul american John Sullivan a fost primit de viceministrul de externe rus Alexandr Grușko și ''a transmis răspunsul scris al administrației americane la proiectul de tratat bilateral asupra garanțiilor de securitate prezentat anterior de partea rusă'', precizează MAE rus, confirmând astfel o primă informație în acest sens comunicată de ziarul rus Kommersant, scrie Agerpres.

Moscova a formulat în decembrie către Washington o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianței cu statele din fostul bloc sovietic și renunțarea la manevrele și desfășurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianță după 1997.

Consultările dintre Moscova și Washington începute pe 10 ianuarie asupra acestor solicitări nu au condus la o înțelegere, în timp oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile Moscovei, pe care au amenințat-o cu sancțiuni dure dacă atacă Ucraina, la frontiera căreia sunt concentrate importante efective militare rusești.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, au avut vineri o întâlnire la Geneva, care a durat doar o oră și jumătate - inițial era programată pentru două ore -, la finalul căreia au anunțat că, după ce Rusia va primi din partea SUA răspunsurile cerute, vor organiza o nouă întâlnire la același nivel.

Vice-ministrul de externe rus Alexandr Grușko a declarat mai devreme miercuri că Moscova a primit deja verbal unele răspunsuri la cererile formulate către SUA și NATO. ''Desigur, vom studia cu atenție (răspunsurile) și vom determina pașii noștri următori'', a spus acesta, potrivit agenției TASS, în așteptarea primirii răspunsurilor scrise.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău