Ambasadorul SUA la Moscova a părăsit Rusia

  • 05 Septembrie 2022 08:16
Ambasadorul SUA la Moscova a părăsit Rusia

Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a părăsit duminică definitiv Rusia, a anunțat într-un comunicat reprezentanța diplomatică americană, susținând că motivul plecării sale este încheierea mandatului.

„Ambasadorul în Federația Rusă, John J. Sullivan, și-a încheiat mandatul ca reprezentant al SUA și a părăsit astăzi Moscova'', a transmis ambasada, potrivit AFP.

John Sullivan a fost numit ambasador la Moscova în decembrie 2019.

„După plecarea sa (din Rusia), el va pune capăt carierei sale în funcția publică, desfășurată timp de patru decenii și sub cinci președinți americani'', adaugă același comunicat.

În vârstă de 62 de ani, Sullivan a fost secretar de stat adjunct în președinția lui Donald Trump și a ocupat mai multe funcții înalte în ministerele Justiției, Apărării și Comerțului.

Conducerea ambasadei SUA la Moscova a fost preluată de Elizabeth Rood, care va fi însărcinat cu afaceri.

Plecarea lui John Sullivan survine într-un moment când relațiile ruso-americane trec prin cea mai gravă criză de la terminarea Războiului Rece. De când Rusia a atacat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Washingtonul a introdus sancțiuni economice dure contra Moscovei și a oferit Kievului un ajutor militar substanțial, constând în arme moderne și informații despre trupele ruse.

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a afirmat vineri că SUA se află în pragul de a deveni parte a conflictului din Ucraina.

„Am avertizat în mod repetat Statele Unite despre posibilele consecințe dacă SUA continuă să inunde Ucraina cu arme și se implică în alte tipuri de sprijin direct pentru Kiev. În consecință, se pun singuri într-o stare apropiată de ceea ce se poate numi a fi parte în conflict. Frontiera subțire care desparte SUA de a deveni parte în conflict nu trebuie să fie pentru forțele înverșunate anti-ruse o iluzie că totul va rămâne la fel odată ce această frontieră va fi trecută'', a declarat Riabkov într-un interviu acordat postului rus Rossiya-24, transmite Agerpres.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău