Ambasadorul SUA în R. Moldova a discutat cu reprezentanții CALM despre modalități de consolidare a autonomiei locale
-
13 Martie 2021 15:03
Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan a discutat cu reprezentanții CALM modalități de consolidare a autonomiei locale
La videoconferința care a avut loc la inițiativa Ambasadei Statelor Unite ale Americii, au participat Ambasadorul Dereck J. Hogan, președintele CALM Tatiana Badan, directorul executiv al CALM Viorel Furdui și reprezentanți ai Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Potrivit unui comunicat CALM, partea moldovenească și-a exprimat gratitudinea pentru implicarea SUA în procesul de consolidare a autonomiei locale și descentralizării.
„Cunoaștem că majoritatea proiectelor finanțate de SUA au un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor Republicii Moldova. Programele implementate pe parcursul ultimilor 20 de ani, inclusiv Comunitatea Mea sunt proiecte, la fel, cu o componentă investițională importantă și de dezvoltare a capacităților autorităților locale”, menționat președinta CALM, Tatiana Badan.
Tatiana Badan și-a exprimat îngrijorarea față de distribuirea netransparentă de la sfârșitul anului trecut a banilor din bugetul de stat și a reiterat necesitatea asigurării accesului la fondurile naționale a tuturor APL, pe criterii clare.
„Rolul Guvernului SUA, al Ambasadei SUA și al Uniunii Europene în apărarea drepturilor și intereselor APL și CALM în situații când acestea au fost supuse presiunilor de către unele cercuri politice care au guvernat RM a fost unul esențial”, a menționat președintele CALM.
În cadrul întrevederii s-a discutat despre criza politică din statul nostru și cum aceasta afectează autoritățile publice locale din Republica Moldova. Un subiect distinct a vizat reforma APL, dar și despre cât de reală ar fi realizarea unei asemenea reforme în condițiile instabilității politice, a unui Guvern provizoriu și a componenței actuale a Parlamentului.
Reprezentanții CALM au fost de părere că și în condițiile crizei politice actuale am putea găsi un consens general privind prioritățile unei reforme a administrației publice locale, în așa fel încât să nu sufere beneficiarii finali -cetățenii.
Menționăm că Guvernul SUA este unul dintre partenerii de încredere ai Republicii Moldova, inclusiv în domeniul dezvoltării locale, consolidării autonomiei locale și descentralizării – deziderate împărtășite și de CALM.