Ambasadorul Rusiei la București | Declarațiile politicienilor români despre necesitatea de a fi prezent, de a învăța, ghida Moldova undeva, nu înseamnă influență?

  • 19 Decembrie 2019 13:28
Ambasadorul Rusiei la București | Declarațiile politicienilor români despre necesitatea de a fi prezent, de a învăța, ghida Moldova undeva, nu înseamnă influență?

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a oferit în exclusivitate un interviu pentru MEDIAFAX în care a vorbit inclusiv despre relațiile R. Moldova cu Rusia.

Astfel, reprezentantul Moscovei a fost întrebat și despre faptul că există această frică cum că Rusia are multă influență în R.Moldova și acuzațiile în ceea ce privește politicienii de stat care sunt influențați de Administrația de la Kremlin. „Vreți să spuneți că atunci când ascultăm aproape zilnic declarații ale politicienilor voștri despre necesitatea de a fi prezent, de a învăța, ghida sau conduce Moldova undeva, nu intru în detalii, asta nu înseamnă influență? Este ceva ok? Liderii Rusiei oferă comerț echitabil. Este influență, nu? Asta este logica dumneavoastră (...) Câteodată trebuie să reacționăm, pentru că este vorba de politica pe marginea prăpastiei. În tinerețea mea, acest lucru se numea sfera ideilogică. Sunt un om bătrân, credeți-mă”, a declarat Kuzmi, potrivit sursei citate.

Referitor la declrațiile premierului Ion Chicu privind intensificarea relațiilor cu UE și îmbunătățirea celor cu Rusia, ambasadorul rus a dat de afirmat că autoritățile de la Chișinău ar trebui să fie deschise și să privească în ambele direcții și să găsească piețe pentru produse. „Ca o persoană care a petrecut aproape cinci ani în Moldova, ca ambasador al Federației Ruse, pot să-ți spun că poziția geografică a Moldovei este cea a unei țări la mijloc, a unei economii, din mjloc. Dacă te uiți la specializările lor tradiționale, la produsele lor tradiționale, ele sunt, în mare parte similare cu România: alcool, struguri, fructe, legume. Uită-te la Vestul Europei. Suferă aceasta de deficitul acestor bunuri? Nu. Dacă urmărești evenimentele, acțiuni de protest ale fermierilor din Vestul Europei despre toate aceste sancțiuni, subvenții inadecvate și așa mai departe. De ce? Pentru că  agricultura din vestul Europei suferă de supraproducție. Suferă acum, sau crede că suferă nedrept, de pe urma presiunii excesive a ecologiștilor. Piața din Est, în primul rând în Rusia, are anumite regiuni cu condiții climatice mai mult sau mai puțin similare. Dar ele nu sunt destul de mari pentru a acoperi toată piața cea mare din Rusia. A fost la fel când eu eram acolo, între 2007 și 2012, și rămâne la fel acum. Da, putem cumpăra vin Purcari aici de la Metro, dar nu este ceva spre care publicul local se grăbește, pentru că produceți propriul vin de calitate. În Rusia, astfel de vin ar fi apreciat, dar piața din Rusia este, momentan, deja saturată cu producători din Argentina, Chile, Australia, Africa de Sud, Franța, toată lumea”, a mai spus Valeri Kuzmin.

Totodată, în acest context, diplomatul rus a menționat că, la un moment dat, producătorii din R.Moldova s-au retras de pe piața rusă „din diferite motive”, iar „pentru a recâștiga poziția, va fi nevoie de un efort în plus”. De asemenea, el a mai spus că R.Moldova exportă multe produse în Rusia. „Este natural ca prim-ministrul să nu uite asta”, a adăugat ambasadorul rus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău