Ambasadorul României la ONU: Este necesar să reinstaurăm încrederea în ordinea globală

  • 26 Ianuarie 2017 07:19
Ambasadorul României la ONU: Este necesar să reinstaurăm încrederea în ordinea globală

Prevenirea conflictelor este intrinsec legată de pacea durabilă și dezvoltarea durabilă, iar România susține necesitatea corelării eforturilor comunității internaționale în materie de pace și securitate, dezvoltare durabilă și drepturile omului, a spus Reprezentantul Permanent al României la Națiunile Unite, ambasadorul Ion Jinga, în cadrul unei dezbateri sub egida ONU.

Potrivit unui comunicat remis Agerpres de reprezentanța diplomatică a României la ONU, intervenția a avut loc în cadrul dezbaterii pe tema 'Construcția păcii: Sinergii între Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și pacea durabilă', organizată marți de Președintele Adunării Generale a ONU, Peter Thomson, scrie AGERPRES.

La eveniment au fost prezenți Secretarul General al ONU, António Guterres, Președintele ECOSOC, Frederick Musiiwa Makamure Shava, miniștri și miniștri adjuncți de Externe din Suedia, Slovacia, Sierra Leone, Estonia, Columbia, Belarus, Kazakhstan, Franța, Norvegia, Elveția și India, ambasadori și reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile.

În intervenția sa, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a arătat că Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă constituie cadrul universal pentru eradicarea sărăciei, asigurarea egalității de gen, respectarea drepturilor omului și realizarea unui echilibru echitabil între dimensiunile economice, sociale și de mediu ale dezvoltării durabile.

Reprezentantul României s-a arătat de acord cu afirmația Secretarului General António Guterres că actuala ordine internațională, stabilită pentru a preveni conflictele și a menține pacea pe glob, este în prezent grav amenințată.

Ambasadorul României a subliniat că 'este necesar să reinstaurăm încrederea în ordinea globală și să arătăm milioanelor de oameni care trăiesc în zone de conflict, în nevoi cronice și într-o teamă permanentă, solidaritatea pe care aceștia o merită și o așteaptă de la noi. În mai puțin de zece ani, numărul războaielor civile pe glob s-a triplat, iar 1,5 milioane de oameni trăiesc în zone de conflict. În multe cazuri, absența instituțiilor solide sau a guvernării transparente, corupția și managementul defectuos al banilor publici — care costă economia mondială 2,6 trilioane de dolari — au făcut ca statele să devină vulnerabile în fața terorismului și a extremismului violent. Prevenirea conflictelor este mult mai puțin costisitoare atât în plan financiar, cât și ca resurse umane angajate, și generează mai puțină diviziune în sânul comunității internaționale, decât adoptarea unor măsuri post-conflict. Astăzi mai mult ca oricând, prevenirea conflictelor este intrinsec legată de pacea durabilă, iar pacea durabilă depinde, mai mult ca oricând, de dezvoltarea durabilă', a spus Jinga.

Diplomatul a arătat că România susține abordarea noului Secretar General al ONU privind natura interconectată a crizelor contemporane, care face necesară corelarea eforturilor comunității internaționale în materie de pace și securitate, dezvoltare durabilă și drepturile omului, nu doar în discursuri, ci și în practică.

Jinga a apreciat că pacea și dezvoltarea durabilă nu pot fi realizate fără buna guvernare, oportunități pentru tineri, implicarea plenară a femeilor și a societății civile și abordarea cauzelor profunde care generează conflicte.

'Agenda 2030 afirmă că pacea și dezvoltarea sunt reciproc dependente, iar România consideră că, odată cu adoptarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, ONU are la dispoziție un areal larg de instrumente pentru prevenirea conflictelor și asigurarea păcii durabile, în special prin folosirea Obiectivului de dezvoltare durabilă numărul 16 — Pace, justiție și instituții puternice'.

România este unul dintre statele cu tradiție în ce privește cooperarea cu țări de pe alte continente, a reamintit ambasadorul. De-a lungul anilor, zeci de mii de studenți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au studiat la universități românești, iar specialiștii români au lucrat țările respective pentru realizarea unor proiecte de infrastructură industrială, energetică si de transport.

Totodată, România a investit semnificativ în diplomația preventivă, prevenirea conflictelor, construcția păcii și mediere. 'După ce a devenit donator de asistență oficială pentru dezvoltare în 2007, România a alocat resurse pentru construcția instituțională, asistență electorală, ordine publică, anti-corupție, tineret și educație într-o serie de țări care au nevoie de astfel de sprijin. În ultimii zece ani, MAE român a organizat cursuri de pregătire pentru diplomați din Afganistan, Egipt, Tunisia, Irak și Palestina și a cofinanțat proiecte menite să faciliteze procesele de tranziție în Afganistan, țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Alte țări care au beneficiat de asistența furnizată de România sunt Nigeria, Angola, Mali, Mauritius, Camerun și Nepal. Autoritățile române au alocat bani pentru ajutarea refugiaților sirieni din Turcia, Iordania și Irak. România participă cu trupe și polițiști în zece misiuni ONU de menținere a păcii, ocupând pimul loc în rândul contributorilor UE cu forțe de poliție, locul 12 în Europa ca și contribuție cu forțe MApN și este singura țară din lume care furnizează echipe de protecție apropiată (SPP) în misiunile sub drapel ONU', a încheiat ambasadorul Ion Jinga.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău