Ambasadorul României în Rusia, cu tur de forță de 5000 de km pentru cinstirea memoriei românilor care au murit în lagărele sovietice (FOTO)

  • 08 Iunie 2019 12:14
Ambasadorul României în Rusia, cu tur de forță de 5000 de km pentru cinstirea memoriei românilor care au murit în lagărele sovietice (FOTO)

Ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, a sărbătorit anul acesta Ziua Înălțării Domnului și Ziua Eroilor printr-un tur de forță de 5000 de km pentru a sfinți 7 monumente ridicate în 2018 de statul român, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în memoria prizonierilor români de război care au murit în lagărele sovietice din diverse regiuni ale Rusiei în anii 1941-1952.

Diplomatul a fost însoțit în pelerinaj de Ilie Schipor și de părintele Ștefan Stanciu de la Parohia Ghencea din București, precizează InfoPrut.ro

Primul popas l-am facut pe 3 iunie 2019 in loc.CEOBAKOVO, raionul Tutaev, regiunea Iaroslavskaia, unde in anii 40-50 a existat Spitalul Special NKVD nr.5363 pentru prizonieri straini de razboi. Monumentul nostru a fost amplasat in cimitirul multinational din afara acestei localitati, alaturi de insemne comemorative ale prizonierilor germani si unguri. Parintele Stefan Stanciu a oficiat slujba de sfintire a monumentului si pomenire a militarilor nostri morti departe de Tara si familii, fiind sprijinit si de episcopul Bisericii Ortodoxe Ruse. S-a cantat Hristos a Inviat in romana si rusa, dupa care cu totii am pastrat un moment de reculegere si la monumentele german si ungar din apropiere. Dupa ceremonie, am vizitat Biserica din localitatea centru de raion Tutaev, din sec.17, care adaposteste icoane vechi de o valoare inestimabila”, a scris ambasadorul pe Facebook.

Am continuat turul nostru COMEMORATIV prin Rusia si, pe 4 iunie 2019, dupa cateva sute de km, am ajuns in satul MIHAILOVO, raionul Iurevets, din regiunea Ivanovo, unde am facut al doilea popas. Aici, in anii 40-50 a existat Lagarul NKVD nr.185 pentru prizonieri de razboi straini, in care s-au aflat militari de 11 nationalitati, printre care si cateva sute de romani. In total, in timpul detentiei in acest lagar, au murit 376 de prizonieri straini, dintre acestia 105 fiind romani, care au fost inhumati intr-un perimetru la cateva sute de metri distanta de fostul lagar, intr-o padure de mesteceni. Conducerea raionului ne-a confirmat existenta aici a acestui lagar in anii 40, ulterior pe acel loc construindu-se o scoala de mecanizatori pentru agricultura. Monumentul nostru a fost amplasat in 2018 in acest perimetru, alaturi de o cruce si o placa in memoria prizonierilor unguri. La sosirea in localitate, am fost intampinati de preotul paroh Maxim, de conducerea raionului si localitatii sI de cativa enoriasi de la biserica. Programul a decurs la fel – o prezentare de catre subsemnatul a situatiei prizonierilor romani de razboi in Rusia si a semnificatiei Zilei Eroilor, care in Romania coincide cu Ziua Inaltarii Domnului; o scurta slujba de sfintire a monumentului si pomenire nominala a celor 105 prizonieri romani de razboi morti si inhumati la MIHAILOVO, savarsita de Parintele Stefan Stanciu din Bucuresti (parohia Ghencea), la care a contribuit si preotul rus. S-a cantat Hristos a Inviat in limbile romana si rusa, apoi cei doi preoti au stropit cu apa sfintita si monumentul ungar din acelasi perimetru. Inainte de plecare am vizitat biserica din localitate si am multumit localnicilor care ne-au fost alaturi la momentul de comemorare a prizonierilor romani.
Misiunea noastra continua, cel de-al treilea popas fiind prevazut la USTA, reg.Nijegorodskaia, chiar de Ziua Eroilor/Inaltarii (6 iunie 2019)
HRISTOS S-A INALTAT! DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA PE MILITARII ROMANI CAZUTI PRIZONIERI DE RAZBOI SI MORTI IN LAGARELE DIN RUSIA!
”, a mai precizat diplomatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău