Ambasadorul României, Daniel Ioniță, cu un mesaj în contextul marcării Săptămânii Memoriei dedicată comemorării victimelor Holocaustului: Amintirea și cinstirea memoriei victimelor Holocaustului reprezintă o datorie fundamentală a tuturor

  • 27 Ianuarie 2022 11:28
Ambasadorul României, Daniel Ioniță, cu un mesaj în contextul marcării Săptămânii Memoriei dedicată comemorării victimelor Holocaustului: Amintirea și cinstirea memoriei victimelor Holocaustului reprezintă o datorie fundamentală a tuturor

Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a transmis un mesaj, în contextul marcării Săptămânii Memoriei dedicată comemorării victimelor Holocaustului 

„Distinși reprezentanți ai comunității evreiești și rroma,


Mă simt onorat să mă adresez dumneavoastră la debutul Săptămânii Memoriei dedicată comemorării victimelor Holocaustului, care debutează cu expoziția de fotografii „Rabinii Europei în timpul Holocaustului” și masa rotundă cu genericul „Trecutul istoric al comunității rrome. Holocaust – genocidul împotriva rromilor”.

Prin acțiunile ce vor fi organizate în această săptămână aducem un pios omagiu victimelor Holocaustului și îi onorăm pe supraviețuitorii celei mai odioase desfășurări de forțe criminale pentru exterminarea semenilor din istorie.

Pentru toate viețile nevinovate curmate – bunici, părinți, soți, fii și fiice, și pentru suferințele îndurate de supraviețuitori, dar și de familiile și urmașii acestora, reafirmăm angajamentul nostru de a nu lăsa uitarea să se aștearnă peste suferințele și jertfa lor și de a ne opune cu toată forța repetării unei astfel de tragedii. Amintirea și cinstirea memoriei victimelor Holocaustului reprezintă o datorie fundamentală a tuturor.

Acum circa opt decenii, începea deportarea forțată a evreilor și romilor români în Transnistria, campanie în care 120.000 de semeni ai noștri au parcurs un drum al morții. Tortura, foametea, bolile, condițiile mizere și inumane în care au fost siliți să trăiască, deposedarea de orice fel de bunuri, drepturi și demnități, sub amenințarea constantă a morții au fost puse în practică de criminali ai regimului mareșalului Ion Antonescu care au fost condamnați pentru crime de război.

Voi continua să reafirm cu tărie că lecția dură a Holocaustului trebuie să funcționeze ca un far care să ne ghideze pe drumul nostru european, iar pe puținii supraviețuitori pe care timpul ni-i îngăduie, trebuie să-i prețuim și să-i onorăm.

România este angajată constant în ceea ce privește asumarea trecutului, respingerea și sancționarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, precum și condamnarea negării și distorsionării Holocaustului și va continua să promoveze definiția de lucru a antisemitismului, fiind una dintre primele țări care a introdus în legislație această definiție.

Totodată, România a adoptat în anul 2021 Strategia Națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, precum și Planul de acțiune pentru implementarea acesteia.

De asemenea, se întreprind eforturi pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

Suntem convinși că educația despre Holocaust trebuie să devină un punct de reper pe agenda noastră comună. Nu voi obosi să repet că educarea tinerilor este cea mai bună reacție pe care o putem oferi la provocările contemporane la adresa valorilor fundamentale ale umanității. Numai astfel tânăra generație va avea șansa redescoperirii valorilor europene perene: toleranța, respectul pentru diversitate, responsabilitatea. Să nu ne lăsăm prinși în capcana ignoranței, a discursurilor populiste, să nu rămânem tăcuți în fața tentativelor de rescriere a istoriei și de negare a adevărului. Să rămânem, de asemenea, vigilenți și fermi în lupta cu antisemitismul, intoleranța, extremismul și populismul.

Cu gândul la suferințele unor suflete inocente și la cele ale supraviețuitorilor noștri, să acționăm uniți și solidari pentru apărarea și promovarea principiilor și valorilor democratice.

Fie ca memoria victimelor să rămână veșnic în inimile noastre!”

Totodată, ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Daniel Ioniță a depus în data de 27 ianuarie 2022, un buchet de flori la monumentul Victimelor Fascismului.
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău