Ambasadorul României, Daniel Ioniță, a susținut o prelegere despre securitatea la Marea Neagră

  • 06 Octombrie 2017 11:06
Ambasadorul României, Daniel Ioniță, a susținut o prelegere despre securitatea la Marea Neagră

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a susținut joi, 5 octombrie 2017, la Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul, prelegerea publică “Rolul NATO și al României în consolidarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre”. Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova.

În acest context, Ambasadorul României s-a referit la efectele pozitive pe care standardele impuse de aderarea României la NATO le-au avut asupra societății românești în ansamblul său, prin asigurarea securității, a stabilității și pentru crearea premiselor de creștere economică. De asemenea, oficialul român a menționat că Alianța Nord Atlantică reprezintă o structură politico-militară perfect adaptată realităților și provocărilor actuale, fiind o organizație centrată pe apărarea colectivă, dar deschisă cooperării și angajării constructive în dialog a statelor partenere, inclusiv prin programe educaționale și de colaborare științifică. Ambasadorul român a prezentat provocările de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, precum și mecanismele de cooperare specifice pe care NATO le derulează cu statele partenere, insistând asupra cazului particular al Republicii Moldova. A evidențiat, în acest sens, Fondul fiduciar pentru distrugerea substanțelor chimice periculoase și a pesticidelor, la care și România a avut o contribuție financiară semnificativă, precum și programele de cooperare derulate sub egida Știință pentru Pace.

În contextul vizitei la Cahul, ambasadorul României a avut o întrevedere cu primarul Municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, și cu rectorul Universității de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu", prof. univ. dr.hab. Andrei Popa.

În cadrul întrevederii cu primarul Nicolae Dandiș, cei doi oficiali au abordat o serie de subiecte privind implementarea proiectelor investiționale derulate de România în Cahul: renovarea instituțiilor preșcolare și reconstrucția clădirii teatrului "Bogdan Petriceicu Hașdeu”. Un subiect important l-a constituit proiectul încheiat de reabilitare a Centrului Regional de Transfuzie a Sângelui de la Cahul.

În cadrul întâlnirii cu rectorul Universității din Cahul, Ambasadorul României s-a referit la impactul pozitiv pe care un centru universitar îl are pentru viața comunității în general, referindu-se, în particular, la colaborarea în cadrul extensiunilor universitare ale instituțiilor de învățământ superior din România, la Cahul și Bălți. De asemenea, cei doi interlocutori au evocat importanța unei infrastructuri școlare moderne în animarea centrelor universitare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău