Ambasadorul R.Moldova în Rusia și-a exprimat sentimentul de „mândrie pentru țara Uniunea Sovietică”

  • 08 Mai 2020 18:38
Ambasadorul R.Moldova în Rusia și-a exprimat sentimentul de „mândrie pentru țara Uniunea Sovietică”

Ambasadorul R.Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a venit cu un mesaj dedicat zilei de 9 mai.

„Mă adresez Dvs din or.Moscova, unde există o atitudine deosebită a organelor statale, dar și a cetățenilor față de Ziua Biruinței în Marele Război pentru Apărarea Patriei.Vă transmit sincere felicitari cu aniversarea a 75-ea a Victoriei ! Pentru mine această dată are sentimentul de mândrie pentru țara Uniunea Sovietică, care a biruit fascismul, sentimentul de durere și milă față de acei ce și-au pierdut vițta la război, sentimentul de recunoștintă față de acei ce și-au aparat Patria”, a scris Neguța pe Facebook. 

La 9 mai este marcată Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial. În 2020, se împlinesc 75 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.

La 7 mai 1945, ora 02.41, la sediul Cartierului General Suprem al Forțelor Expediționare Aliate din Franța aflat în orașul Reims, șeful armatei germane, generalul-colonel Alfred Jodl și amiralul Hans-Georg von Friedeburg au semnat capitularea necondiționată a Germaniei. Înaltul comandament al armatei germane se obliga să dea ordin imediat de încetare a oricăror lupte, potrivit lucrării "Al Doilea Război Mondial" (Henri Michel, Editura Corint, 2006).

A doua zi, la ora 15.00, președintele american Harry S. Truman, premierul britanic Winston Churchill și generalul francez Charles De Gaulle au anunțat oficial victoria. Locuitorii orașelor din Marea Britanie, Franța și SUA (președintele Truman amintea că victoria nu este totală, americanii continuând războiul împotriva japonezilor), au ieșit în număr mare pe străzi sărbătorind această victorie, care a pus capăt unui război devastator ce a cuprins întreaga lume și a făcut milioane de victime, dintre care jumătate au fost civili, potrivit https://www.history.com/.

Actul l-a nemulțumit pe liderul sovietic Iosif V. Stalin care dorise o capitulare în capitala Germaniei învinse și ocupate de Armata Roșie. De aceea, la 9 mai 1945 la ora 00.16, la Berlin, un oraș în ruine, feldmareșalul Keitel, șeful Statului Major al Wehrmachtului, semna capitularea germană (a doua capitulare) la sediul Statului Major al armatei sovietice, această dată fiind proclamată Ziua Victoriei. Acesta este motivul pentru care aliații occidentali au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău