Ambasadorul R.Moldova în Germania, Oleg Serebrian: Asistăm la un fel de geo-economizare a politicii internaționale

  • 18 Februarie 2020 13:11
Ambasadorul R.Moldova în Germania, Oleg Serebrian:  Asistăm la un fel de geo-economizare a politicii internaționale

Conferința internațională de securitate de la München este cea mai mare platformă informală a liderilor lumii, unde se discută probleme politice, de securitate, de apărare, dar și probleme economice. Din ce în ce mai mult, probleme economice. Prezența Republicii Moldova la un astfel de eveniment este importantă, pentru că oferă vizibilitate țării, precum și oferă posibilitatea stabilirii unor contacte, a unor întrevederi. Este comentariul ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian.

„Putem spune că asistăm la un fel de geo-economizare a politicii internaționale, dacă ne uităm mai ales la lista subiectelor discutate în acest an la München. Ediția din 2020 a Conferinței de securitate de la München a reunit peste 40 de șefi de state și de guverne de pe patru continente, dar și foarte mulți miniștri de externe, miniștri de apărare, șefi ai serviciilor secrete”, a precizat Oleg Serebrian într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

În acest an, la Conferința internațională de securitate de la München nu a fost o sesiune dedicată conflictului transnistrean, nu a fost o sesiune care s-ar fi referit la conflictele din zona Mării Negre, în general. „Au fost ani în care erau sesiuni dedicate în exclusivitate conflictelor din zona Mării Negre, la care interveneau invitații din Republica Moldova, președintele sau prim-ministrul, bunăoară în 2018. Oricum, sperăm că la ediția din anul viitor acest lucru se va întâmpla. Conflictul transnistrean, dar și celelalte conflicte care formează un semicerc în zona de nord a Mării Negre vor fi dezbătute și li se va acorda mai multă atenție”, a notat Oleg Serebrian.

Referindu-se la dialogul bilateral dintre Chișinău și Berlin, ambasadorul a menționat că acesta este unul bun. Republica Moldova face parte din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene. Potrivit diplomatului, firește că și așteptările partenerilor europeni, mai ales față de țări precum Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt întotdeauna mari. „Dialogul moldo-german este parte a dialogului moldo-european, deși există, bineînțeles, și nuanțe de natură bilaterală, mai ales putem vorbi despre o foarte bună cooperare în domeniul economic. Germania este principalul investitor în industrie. Dar și dialogul politic s-a dezvoltat destul de bine în ultimii ani, Germania fiind o voce auzită, care a pledat în favoarea apropierii Republicii Moldova de familia europeană”, a declarat ambasadorul.

Oleg Serebrian a mai spus că Germania este interesată, ca și Uniunea Europeană per ansamblu, de soluționarea conflictului transnistrean care mocnește la hotarele UE. Și este în interesul Uniunii Europene și al Germaniei ca la hotarele tot mai neliniștite ale spațiului european să se instaleze liniștea. Ambasadorul menționează că, diferendul transnistrean, deși considerat înghețat, are un potențial de detonare destul de mare, având implicați actori importanți. Iar dezghețarea lui ar putea perturba puternic securitatea europeană per ansamblu. În cadrul formatului 5+2 participă UE, și Germania se aliniază politicilor europene.  Berlinul este, poate, una dintre cele mai active capitale europene în acest dosar.

„Ne amintim de „Berlin plus”, proiectul lansat în 2016 aici, la Berlin, legat de politica „pașilor mici” în dosarul transnistrean, apoi tradiționalele conferințe bavareze, care se desfășoară toamna cu participarea OSCE și a celor implicați în diferendul transnistrean. Este o platformă generoasă de discuție oferită de partenerii germani, unde se încearcă găsirea unor soluții pentru probleme foarte concrete, care mai persistă între cele două maluri ale Nistrului. Astea ar fi, să spunem așa, particularitățile poziției Germaniei față de diferendul transnistrean”, a mai spus ambasadorul în interviul pentru Radio Europa Liberă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
-1,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău