Ambasadorul RM la București: România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova, devansând cu mult Federația Rusă
-
27 Februarie 2024 16:36
România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova, devansând cu mult Federația Rusă și alte state partenere ale Republicii Moldova, dar și primul investitor "străin" cu peste 400 de milioane de euro, a declarat, marți, ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă.
"Republica Moldova a semnat în 2014 acordul de asociere în Uniunea Europeană (UE). De asemenea, a semnat și acordul de liber schimb comprehensiv și aprofundat cu UE. Din acel moment, pe durata a 10 ani, comerțul nostru cu România s-a triplat, de la un miliard de euro la trei miliarde de euro. Aceste două acorduri, printre multiple sale prevederi, are și una foarte importantă pentru statele noastre: aderarea Republicii Moldova la piața economică unică a Uniunii Europene. În termeni reali, acest lucru înseamnă integrarea economică cu România, cu piața economică României, respectiv crearea unei piețe economice, unice, comune între Republica Moldova și România. Și acest lucru se întâmplă. Cifrele comerciale demonstrează acest lucru. România a devenit astăzi primul partener comercial al Republicii Moldova, devansând cu mult, cu foarte mult, Federația Rusă și alte state partenere ale Republicii Moldova", a precizat Victor Chirilă, la Ziua Oportunităților de Afaceri dedicată colaborării comercial - economice dintre România și Republica Moldova, scrie Agerpres.
Acesta a afirmat că România a investit peste 400 de milioane de euro în Republica Moldova, în timp ce în țara noastră investițiile moldovenești au depășit 80 de milioane de euro.
"România este și primul investitor, în ghilimele, străin în Republica Moldova. Peste 400 de milioane de euro, companiile, investitori privați din România au investit în Republica Moldova, dar acest lucru se întâmplă și invers din Republica Moldova în România. Până în prezent, investitorii din Republica Moldova au investit, conform datelor oficiale, peste 80 de milioane de euro. Dacă avem în vedere faptul că mulți cetățeni din Republica Moldova își înregistrează firmele și activitățile lor aici, în România, în baza pașaportului românesc, putem spune că această sumă este mult mai mare", a spus ambasadorul.
În opinia sa, această integrare a celor două state a accelerat foarte mult chiar și în contextul războiului din Ucraina, "în aceste condiții regionale deloc simple", iar acest lucru se vede și în sectorul energetic.
"România este astăzi prezentă cu Transgaz prin administrarea conductei Iași-Ungheni-Chișinău, dar și prin administrarea rețelelor de gaze naturale care aprovizionează orașe și sate din Republica Moldova. Acest lucru s-a întâmplat în toamna anului trecut, până atunci, Moldova-Gaz, filiala Gazprom, administra aceste rețele. De azi înainte, Transgaz este cel care administrează. Acest lucru s-a întâmplat din nou datorită așa-zisului pachet 3 energetic al Comunității Energetice Europene, la care noi am aderat", a subliniat Chirilă.
El a menționat și memorandumul semnat anul trecut cu România pentru alte proiecte energetice, respectiv construirea unei centuri de gaze naturale în jurul Chișinăului și linia de înaltă tensiune Bălți-Suceava.
"Anul trecut, în decembrie 2023, am semnat un memorandum în care am agreat alte proiecte energetice, printre care să construim o centură de gaze naturale, o conductă care va înconjura Chișinău și va fi o prelungire a conductei Iași-Ungheni-Chișinău. De asemenea, am convenit să construim linia de înaltă tensiune Bălți-Suceava. Suntem în negocieri cu autoritățile din România, cu companii din România, să preia o parte din rețeaua electrică a Republicii Moldova în nordul statului nostru. Dacă se va întâmpla acest lucru, cred va fi cea mai importantă investiție strategică în Republica Moldova", a adăugat diplomatul moldovean.
De asemenea, ambasadorul Republicii Moldova în România a subliniat și importanța acordurilor semnate în domeniul modernizării infrastructurii rutiere.
"Am semnat o serie de acorduri foarte importante în domeniul modernizării infrastructurii noastre rutiere. Până în 2030 planificăm să renovăm sau să construim nouă poduri care vor uni statele noastre peste Prut. De asemenea, vom construi, vom conecta autostrăzile noastre și vom moderniza liniile de cale ferată care ne unesc. Acest lucru se va întâmpla și cu investițiile din România, dar și cu investițiile din Uniunea Europeană, la care Republica Moldova împreună cu România vor avea un un acces tot mai mare", a susținut acesta.
Nu în ultimul rând, Victor Chirilă a transmis că această interconectare între România și Moldova are nevoie de investiții majore în sectoare cheie, precum infrastructura rutieră, infrastructura energetică și construirea unei piețe de capital comune.
"Ce vreau să spun? Suntem în momentul când această interconectare, interdependență, are nevoie de un nou impuls, de investiții majore în sectoare cheie. Și aceste sectoare cheie sunt infrastructura rutieră, infrastructura energetică și de asemenea construirea unei piețe de capital comune între statele noastre. Suntem la acest ultim capitol la început de cale, am demarat discuțiile, dar este important ca să mobilizăm capitalul nostru comun, pentru a realiza această reîntregire a economiei noastre. Doar astfel, Republica Moldova va deveni mai prosperă. Doar astfel, Republica Moldova va deveni mult mai stăpână pe politica sa internă și externă. Doar astfel vom fi împreună, construind o temelie solidă pentru viitorul nostru comun", a concluzionat ambasadorul Republicii Moldova în România.
Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în România, a organizat marți Ziua Oportunităților de Afaceri dedicată colaborării comercial - economice dintre România și Republica Moldova.