Ambasadorul Republicii Moldova la București, despre aderarea la UE: Experiența României - fără preț; detașarea temporară de experți - o variantă

  • 15 Mai 2023 15:57
Ambasadorul Republicii Moldova la București, despre aderarea la UE: Experiența României - fără preț; detașarea temporară de experți - o variantă

Experiența României în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană este ''fără preț'', iar Chișinăul va apela, cel mai probabil, la experți detașați de la București, a afirmat, luni, ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă.

"Trebuie să fim foarte precauți la angajamentele pe care ni le vom asuma, iar aici experiența României este fără preț, pentru că România s-a lovit de anumite efecte nu tocmai pozitive ale angajamentelor luate. Evident, așteptăm cu nerăbdare acești experți care vor fi detașați fie prin mecanismul TAIEX, sperăm, fie direct, prin finanțarea de către autoritățile României", a declarat diplomatul, în cadrul unui briefing de presă.

El a subliniat că unul dintre obiectivele majore ale țării sale în acest an este începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

"Actualmente avem nevoie de experți pentru a ne pregăti nu doar pentru a începe negocierile cu Uniunea Europeană, dar, de asemenea, pentru a ne pregăti pentru fiecare domeniu în parte, când deja vom demara negocierile pe domenii, începând cu anul viitor. Sperăm foarte mult că se va întâmpla acest lucru. Deci, avem nevoie de expertiză tehnică pe 33 de domenii de negocieri", a explicat Chirilă.

În opinia sa, reforma Justiției va fi unul dintre cele mai grele capitole. "Vedem o rezistență puternică din interiorul sistemului. Au fost încercări de a opri aceste reforme, de exemplu de a opri procesul de pre-vetting, de evaluare a candidaților pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Nu le-a reușit. (...) Credem că aici este marea sfidare pe care trebuie să o înfruntăm în viitorul apropiat", a transmis ambasadorul.

El a adăugat că trebuie armonizată legislația Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene, "iar acest lucru poate fi realizat cel mai ușor cu și prin România, pentru că România deja are și tradusă această legislație de care avem noi nevoie".

"România are și o experiență, una mai pozitivă, alta mai puțin pozitivă, și avem nevoie să învățăm din ambele dimensiuni ale acestei experiențe", a arătat Victor Chirilă.

Conform acestuia, Adunarea Națională "Moldova Europeană" care va fi organizată la Chișinău, pe 21 mai, va fi "un mesaj puternic" și către "grupuri anti-reformă" din sistemul sistemul juridic din Republica Moldova.

"Cetățenii vor fi chemați să își exprime clar alegerea pentru reformele democratice, pentru Uniunea Europeană, pentru aderarea la Uniunea Europeană și acest lucru va conta foarte mult. Va da mai multă putere morală și politică partidelor care vor guverna Republica Moldova actualmente și în viitor în sensul promovării agendei de integrare europeană", a completat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău