Ambasadorul Regatului Unit la București: Susținem cu fermitate capabilitățile Republicii Moldova de a rezista la amenințările rusești

  • 30 Ianuarie 13:12
Ambasadorul Regatului Unit la București: Susținem cu fermitate capabilitățile Republicii Moldova de a rezista la amenințările rusești

Regatul Unit susține cu fermitate capabilitățile Republicii Moldova de a rezista la amenințările rusești, în contextul războiului din Ucraina, precum și reintegrarea pașnică deplină a Transnistriei în Republica Moldova, a declarat noul ambasador britanic la București, Giles Portman, într-un interviu acordat AGERPRES.

''În ceea ce privește Republica Moldova susținem cu fermitate capabilitățile sale în termeni de a rezista la amenințările rusești. Aș spune două lucruri. În primul rând există, bineînțeles, o prezență rusă în Transnistria. Este o prezență care este contrară legii internaționale. Așa că trupele rusești și prezența rusă ar trebui să părăsească Transnistria. Iar al doilea lucru pe care l-aș spune este că susținem reintegrarea pașnică deplină a Transnistriei în Republica Moldova. Dar aceasta trebuie să fie o discuție internă. Ambele părți trebuie să se angajeze diplomatic și cu bună credință și să ajungă la o soluție în acest sens. Trebuie să fie o soluție internă, dar bineînțeles o sprijinim extern'', a detaliat ambasadorul.

Întrebat cât de mare estimează că este pericolul campaniilor ruse de dezinformare în 2024, an electoral în multe state, Giles Portman, care a condus East StratCom Task Force, o unitate a Serviciului de Acțiune Externă al Uniunii Europene, care combate dezinformarea propagată de Rusia, a explicat că este vorba de o provocare care se schimbă constant, dar la fel de valabilă acum ca și atunci când a început monitorizarea dezinformării.

''Cred că lecția ultimilor ani este că am avut dreptate să fim îngrijorați și că am avut dreptate să atragem atenția la dezinformarea rusă. Scopul acesteia este de a ne diviza, de a ne deruta și de a scuza comportamentul inacceptabil al Rusiei. Și acest lucru este la fel de valabil și acum ca atunci când am început să monitorizăm dezinformarea. Și se va profita de orice ocazie pentru a provoca diviziuni în societate și pentru a semăna discordie, inclusiv de alegeri. Trebuie doar să fim cu toții conștienți de acest lucru în acest an extrem de important pentru alegerile din România, din Marea Britanie, din Statele Unite, din multe alte țări''.

''Trebuie să continuăm să ne perfecționăm, să continuăm să facem schimb de informații și să creștem reziliența societății la provocarea și amenințarea dezinformării externe'', a spus ambasadorul britanic, potrivit căruia proximitatea unor țări de Rusia nu semnifică neapărat că acestea sunt mai vulnerabile la această dezinformare.

''Nu este acesta neapărat modelul pe care l-am observat când am lucrat la East StratCom. De fapt, uneori, cu cât ești mai aproape de amenințare, cu atât ești mai conștient de ea. Iar uneori au fost țări mai îndepărtate care au fost mai puțin conștiente de această provocare. Așadar, nu cred că este ușor să tragem concluzii simple ca aceasta. Cred că este important să continuăm să facem schimb de experiență și de bune practici, iar toate țările și partenerii pot contribui la această imagine de ansamblu a ecosistemului dezinformării'', a opinat Portman.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău