Ambasadorul R. Moldova la Kiev, Valeriu Chiveri: Unicul lucru pe care îl putem face acum e să susținem poziția ucraineană și să-i susținem pe cetățenii noștri ca să revină în patrie (audio)

  • 24 Februarie 2022 18:18
0%
00:00:00
00:00:00

Aproximativ 20 de mii de cetățeni moldoveni erau în Ucraina, conform datelor Ambasadei Rep. Moldova la Kiev. Ambasadorul Valeriu Chiveri a comunicat pentru Radio Chișinău că misiunea diplomatică activează într-un regim de lucru special, pentru a putea facilita evacuarea cetățenilor moldoveni din Ucraina. Ascultați un interviu realizat de Eugen Urușciuc cu ambasadorul Valeriu Chiveri:

- În ce regim activează, în prezent, misiunea diplomatică a Rep. Moldova de la Kiev?

- În regim extraordinar. Noi am reușit azi, de dimineață, să evacuăm toți membrii familiilor diplomaților și ai staff-ului Ambasadei și câțiva diplomați. Am rămas câțiva diplomați la Kiev pentru a asigura, în măsura posibilităților, și a facilita evacuarea cetățenilor noștri de la Kiev, în special.

- Cum ați descrie situația de la Kiev?

- Explozii au fost dimineață. Acum, cel puțin în spațiul nostru, este liniște...

- ...Spre seară s-a mai calmat situația, da?

- Numai dimineața au fost câteva lucruri. Acum este liniște, dar avem un flux mare de sunete de la cetățenii noștri care, evident, sunt îngrijorați și vor să părăsească Ucraina.

- Ce spun autoritățile ucrainene? Mențineți legătura cu reprezentanții Kievului?

- Menținem contactul cu Ministerul Afacerile Externe. Unicul lucru pe care îl putem noi face acum e să susținem poziția ucraineană și să facem tot posibilul ca cetățenii noștri, sau cei ucraineni, sau de altă naționalitate să poată părăsi Ucraina, în cazul în care doresc, și să aibă un adăpost mai sigur pe teritoriul țării noastre, lucru pe care noi încercăm să-l facem.

- Mențineți o comunicare și cu colegii din alte Ambasade, de exemplu cei din cadrul Ambasadei României?

- Sigur că da. Am vorbit de câteva ori cu Domnul Ambasador și am văzut care este situația și care sunt planurile misiunii diplomatice. Cel puțin la momentul în care am vorbit ultima dată erau toți pe loc, nu aveau planuri pentru evacuare. Lucrurile însă s-ar putea schimba în orice moment. Nu pot să răspund pentru colegii noștri din România, fiecare își are instrucțiunile sale de la Centrală și, desigur, acționează corespunzător.

- Excelență, cât de mulți cetățeni s-au adresat la Ambasadă pentru a solicita susținere în vederea revenirii în Rep. Moldova?

- Acum avem în jur de 70 de persoane, dar sună telefoanele în permanență. Nu aș spune că este o cifră extrem de mare, dar faptul că așa ceva nu a mai fost până astăzi, vorbește de la sine.

În general, în Ucraina avem în jur de 20.000 de cetățeni moldoveni. Evident, mulți au părăsit țara până la situația de conflict de astăzi, alții și-au ales altă cale de plecare, bănuiesc. Dar sunt mulți care încearcă să contacteze Ambasada și să vadă cum am putea noi să-i sprijinim să părăsească Ucraina fără pierderi și cât mai repede.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău