Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă: „Scrutinul a demonstrat că există un nucleu dur pentru integrarea europeană, mult mai unit decât al oponenților, care și-au vândut cu zecile de mii votul”

  • 21 Octombrie 15:17
Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă: „Scrutinul a demonstrat că există un nucleu dur pentru integrarea europeană, mult mai unit decât al oponenților, care și-au vândut cu zecile de mii votul”

La cele 16 secții de votare deschise în România la scrutinul de ieri au votat 24.600 de cetățeni, cu circa șase mii mai mulți față de turul doi al alegerilor pentru prezidențialele din 2020, potrivit Ambasadorului Republicii Moldova la București, Victor Chirilă. Rezultatele scrutinului demonstrează ceea ce era evident pentru toată lumea, că Republica Moldova se află într-un război hibrid cu Federația Rusă, iar turul doi de scrutin este unul critic pentru parcursul european al țării, mai spune diplomatul, transmite Radio Chișinău.

În cadrul unei intervenții telefonice, în cadrul emisiunii „Maluri de Prut”, de la Radio Chișinău, Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a comentat că aceste alegeri au arătat pentru toată lumea că Republica Moldova este supusă unui adevărat război hibrid. El a făcut apel la unitate și la mobilizarea tuturor celor care susțin ideea integrării europene, la turul doi al alegerilor prezidențiale. Pierderea alegerilor în favoarea unor lideri pro-ruși va costa foarte scump Republica Moldova, avertizează Victor Chirilă.

Aceste alegeri au arătat pentru toată lumea, dacă mai era nevoie de noi argumente, că Republica Moldova este supusă unui adevărat război hibrid, total. Dacă Ucraina duce un război militar, declanșat de Federația Rusă, noi facem față unui război hibrid. Sper foarte mult că partenerii occidentali vor strânge rândurile în jurul nostru și eu cred că acest lucru se va întâmpla, ne vor susține în continuare. Evident, această susținere depinde foarte mult și de liderii care vor conduce Republica Moldova în următorii ani. Pierderea unui lider de talie europeană, precum Maia Sandu, ne va costa foarte, foarte scump. De aceea, următorul tur al alegerilor prezidențiale este critic pentru noi. În caz contrar, totul se schimbă radical”, a spus ambasadorul.

Un eventual președinte pro-rus la Chișinău va stopa investițiile, va provoca plecarea în masă a tinerilor, va limita exporturile în UE, care în prezent reprezintă principala piața de desfacere pentru bunurile din Republica Moldova, spune ambasadorul Victor Chirilă.

„Tot ceea ce s-a făcut în acești trei ani va fi stopat, asistența UE, susținerea politică, totul va fi pus pe pauză. Este destul să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Georgia. În Republica Moldova va urma acest scenariu dacă Maia Sandu pierde aceste alegeri. Nu este vorba despre persoană, este vorba despre viitorul Republicii Moldova. Consecințele vor lovi în fiecare dintre noi. Plecarea din Republica Moldova a tinerilor numai va continua și va continua într-un mod mult accelerat. Lucrurile vor degenera economic și social în Republica Moldova, pentru că Federația Rusă nu va acorda o iotă economiei noastre. Piața principală de desfacere este UE și investițiile majore care au venit și vin sunt din Uniunea Europeană. Sper foarte mult să evităm astfel de consecințe negative”, a menționat Victor Chirilă. 

Scrutinul din 20 octombrie a demonstrat că în Republica Moldova există un nucleu dur pentru integrarea europeană, care este mult mai unit decât al oponenților, foarte mulți dintre care și-au vândut cu zecile de mii votul, a concluzionat ambasadorul Victor Chirilă.  

Noi, cei care am votat idealul european, trebuie să rămânem uniți, pentru că în unitatea noastră este și izbânda de mâine. Acesta este mesajul meu principal pentru noi toți”, conchide Victor Chirilă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:1,03 m/s
Tue
13
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Sat
11
Arhivă Radio Chișinău