Ambasadorul Poloniei, Bartłomiej Zdaniuk: „Popoarele noastre au trecut prin multe experiențe foarte dure și nefaste, legate anume de totalitarism parțial și de autoritarism”
-
19 August 2021 13:47
La 23 august, în Europa este marcată Ziua Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare și Autoritare. În această zi, în 1939, URSS și Germania nazistă au semnat un pact de neagresiune și un protocol secret adițional - Pactul Molotov-Ribbentrop, ce au avut repercusiuni ulterior și asupra populației din Republica Moldova. Acest subiect a fost discutat la o dezbatere publică organizată de IPN, la care au participat ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, istorici și cercetători transmite Radio Chișinău.
23 august este Ziua Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare și Autoritare, dată ce marchează semnarea, în 1939, a Pactului Molotov-Ribbentrop, între Germania nazistă și URSS. În urma acestui pact, Basarabia a fost ocupată de URSS, iar populația a fost supusă mai multor valuri de represiuni – arestări, execuții, deportări, foamete organizată, deposedarea averilor și altele.
Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, a subliniat că atât Polonia cât și Republica Moldova au fost victime ale regimurilor totalitare și autoritare:
„Vorbim pe de o parte de istorie, dar și de memorie fiindcă popoarele noastre, atât poporul Poloniei cât și cel al Republicii Moldova sunt popoare care au trecut prin multe experiențe foarte dure și nefaste, legate anume de totalitarism parțial și de autoritarism. Impactul este absolut vizibil în viețile noastre, și nu vorbim numai despre un lucru teoretic dar și un lucru foarte practic, care au influență foarte mare asupra vieții noastre de astăzi, celei de fiecare zi.”
Societatea Republicii Moldova încă nu este pregătită pentru conștientizarea acestui eveniment, rana fiind mult prea adâncă și vizibilă în urma acelor evenimente nefaste, consideră istoricul Ion Duminică.
„Noi am avut persoane în Republica Moldova care au servit și regimul totalitar nazist prin exterminarea evreilor, și regimul totalitar comunist care au măturat podurile țăranilor moldoveni. Este foarte dificil să abordăm această zi de comemorare pentru că deschidem niște răni istorice și punem în față niște persoane care sunt scoși la iveală drept călăi. Călăii care sunt printre noi, și călăii sunt vecinii noștri. Iar acest lucru este foarte dureros pentru o societate. De aceea, Republica Moldova încă nu este pregătită să comemoreze această zi, pentru că noi am avut persoane care au servit ambele regimuri.”
Percepția populației din spațiul post sovietic asupra acestor evenimente este alimentată de factorul politic dar și de percepția unor grupuri etnice, constată istoricul Igor Cașu, directorul Centrului de studiere a regimurilor totalitare.
„În primul rând, văd sursa acestor integrități în factorul politic, existând politici de stat și asta este mai complicat decât se crede. De obicei, dacă ar fi să ne uităm la mass-media, la filme care sunt comandate de către stat. Există această diferență care este alimentată de către stat în spațiul post sovietic și în spațiul post comunist în general. Iar pe lângă factorul politic aș spune că aceste interpretări sunt alimentate din memorii diferite, experiențe diferite pe care le-au avut diferite grupuri etnice, diferite grupuri sociale în comunism, dacă vorbim despre Republica Moldova în spațiul post sovietic.”
Data de 23 august a fost declarată Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste, iar cetățenii sunt îndemnați să păstreze un moment de reculegere în memoria celor uciși, deportați, înfometați sau torturați. Ziua comemorării victimelor este marcată și în Republica Moldova, din 2008.