Ambasadorul în exercițiu al SUA în Ucraina susține că Trump a condiționat ajutorul militar de ancheta împotriva lui Biden

  • 23 Octombrie 2019 10:08
Ambasadorul în exercițiu al SUA în Ucraina susține că Trump a condiționat ajutorul militar de ancheta împotriva lui Biden

Ambasadorul în exercițiu al SUA în Ucraina, William Taylor, a declarat marți că Donald Trump a condiționat ajutorul militar pentru Kiev de investigațiile asupra rivalului său politic democrat Joe Biden, afirmațiile fiind denunțate de Casa Albă drept o "campanie de calomnii" la adresa președintelui, relatează DPA și AFP, preluat de Agerpres.

Mărturia depusă în spatele ușilor închise de diplomatul american face parte din ancheta din Congres a democraților pentru demitere menită a stabili dacă Trump a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru câștiguri politice personale.

În declarația sa de 15 pagini ajunsă în media americane, Taylor evidențiază o campanie de presiune despre care spune că a fost orchestrată în ultimele luni de avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani.

Potrivit lui Taylor, Trump a încercat să oprească ajutorul militar pentru Kiev dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu anunța public o anchetă asupra companiei ucrainene de gaze naturale Burisma.

Trump a lansat acuzații nesusținute de dovezi că Joe Biden, cât a fost vicepreședinte al SUA, a oprit o investigație împotriva Burisma pentru a-și proteja fiul, Hunter Biden, care se afla în boardul companiei.

Joe Biden conduce acum în cursa democrată pentru a deveni contracandidatul lui Trump la alegerile prezidențiale din 2020.

Taylor a spus că solicitările lui Trump i-au fost transmise de către ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, un element cheie în canalul de acțiune condus de Giuliani care funcționa în afara sistemului american oficial de luare a deciziilor.

"Ambasadorul Sondland a spus că 'totul' depinde de un astfel de anunț, inclusiv asistența pentru securitate", a declarat diplomatul, adăugând că ambasadorul SUA la UE a transmis că Trump voia ca Zelenski să facă o declarație publică despre începerea investigațiilor.

Taylor a mai afirmat că într-o discuție separată Sondland a susținut că Trump acționează ca un om de afaceri în gestionarea relației cu Ucraina.

"Când un om de afaceri este pe punctul să semneze un cec pentru cineva care îi datorează ceva, a spus Sondland, omul de afaceri îi cere respectivei persoane să plătească înainte de a semna cecul", a declarat Taylor.

Echipa de campanie a lui Biden l-a atacat pe președinte, spunând că este "atât de disperat să nu piardă în fața lui Joe Biden încât a amenințat să oprească asistența militară vitală în contextul în care Ucraina se străduiește să se apere împotriva agresiunii rusești, dacă guvernul acesteia nu devine o extensie a propriei campanii".

De partea cealaltă, Casa Albă a spus că este vorba de o "campanie de calomnii" împotriva lui Donald Trump.

"Președintele Trump nu a făcut nimic în neregulă. Este vorba de o campanie de calomnii dusă de aleși de extremă-stânga și de birocrați radicali nealeși care sunt în război cu Constituția", a transmis Stephanie Grisham, purtătoare de cuvânt a administrației americane.

Mărturia lui Taylor va întări cu siguranță acuzațiile democraților că Trump s-a folosit de poziția sa politică nu în interes național, ci pentru a-și susține campania pentru realegere în 2020. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău