Ambasadorul Franței în R.Moldova: „Sperăm că va fi instituit rapid un nou Guvern”

  • 14 Iulie 2021 15:16
Ambasadorul Franței în R.Moldova: „Sperăm că va fi instituit rapid un nou Guvern”

Ambasadorul Franței în R.Moldova, Pascal Le Deunff, și-a exprimat speranța că, la Chișinău, în cel mai scurt timp va fi instituit un nou Guvern, pentru a face față crizei sanitare, a lupta împotriva corupției. De Ziua Națională a Franței, ambasadorul Pascal Le Deunff a venit cu un mesaj, precizând că, Uniunea Europeană și Franța sunt gată să sprijine autoritățile de la Chișinău, scrie rfi.ro.

„După desfășurarea alegerilor legislative anticipate din 11 iulie, sperăm că va fi instituit rapid un nou Guvern, pentru a face față crizei sanitare, a lupta împotriva corupției, a relansa economia și a iniția reformele profunde necesare transformării și modernizării țării. Uniunea Europeană și Franța sunt gata să sprijine realizarea unui astfel de program”, a declarat ambasadorul pentru sursa citată.

Să spunem că, Franța a salutat „desfășurarea cu succes a alegerilor parlamentare anticipate”. Potrivit concluziilor Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului alegerile ”au fost bine organizate, au fost competitive și libertățile fundamentale au fost în general respectate”.

Potrivit Ambasadei Franței în R.Moldova, alegerile reprezintă o etapă nouă importantă în consolidarea principiilor democratice și a statului ceea ce va oferi Republicii Moldova ”stabilitatea esențială pentru dezvoltarea și prosperitatea țării”. 

În alt context, ambasadorul Pascal Le Deunff a salutat ”curajul și profesionalismul lucrătorilor din domeniul sănătății din Republica Moldova, cei care sunt în prima linie în lupta împotriva coronavirusului”.

„De la începutul acestei crize, Uniunea Europeană și Franța au fost alături de personalul medical și de poporul Republicii Moldova, livrând materiale de protecție și echipamente medicale, precum și, prin intermediul platformei Covax, un număr mare de vaccinuri. Vom continua să fim solidari, pentru că doar împreună putem învinge coronavirusul”, susține diplomatul francez.

„Ambasada Franței continuă, de asemenea, să încurajeze schimburile comerciale dintre cele două țări și să sprijine noi investitori francezi în Republica Moldova. Două companii franceze noi examinează în mod activ posibilitatea de a realiza noi investiții în sectoarele turismului și distribuției”.

”Operatorii și structurile franceze competente (Expertise France, Agenția franceză Anticoruptie și Înalta Autoritate pentru Transparența Vieții Publice) sunt gata să colaboreze la reforma sistemului de justiție și in domeniul luptei împotriva corupției”.

Precizăm că, Ambasada Franței a mobilizat parteneri internaționali în vederea organizării, în toamna anului 2021, la Chișinău și Strasbourg, a unor ateliere de instruire pentru 12 jurnaliști moldoveni. În cadrul acestor instruiri, jurnaliștilor le vor fi prezentate instrumentele necesare în lupta împotriva manipulării informaționale în mass-media.

Recent, Franța împreuna cu Organizația Internațională a Francofoniei și cu Agenția Universitară a Francofoniei, a făcut eforturi „semnificative și concrete, în vederea consolidării celor opt școli bilingve din Republica Moldova: recrutarea unui coordonator al proiectului în cadrul Alianței  Franceze, punerea la dispoziție de noi burse de mobilitate, organizarea de stagii de formare și acordarea de asistență necesară pentru elaborarea noilor instrumente pedagogice”.

„Franța așteaptă o implicare și mai mare a următorului Guvern al Republicii Moldova în acest dosar”, conchide Ambasadorul Franței în R.Moldova, Pascal le Deunff.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău