Ambasadorul Franței în Belarus a părăsit țara. Guvernul de la Minsk „i-a cerut ambasadorului să plece”

  • 18 Octombrie 2021 09:27
Ambasadorul Franței în Belarus a părăsit țara. Guvernul de la Minsk „i-a cerut ambasadorului să plece”

Ambasadorul Franței în Belarus, Nicolas de Bouillane de Lacoste, a părăsit țara la cererea guvernului de la Minsk. Motivele nu au fost făcute publice, însă presa a scris că ambasadorul a fost expulzat pentru că nu și-a prezentat niciodată scrisorile de acreditare președintelui Aleksandr Lukașenko. Franța se numără printre țările care nu recunosc alegerile din Belarus, câștigate de Lukașenko, transmite DIGI24.ro.

"Ambasadorul Nicolas de Lacoste a părăsit Belarusul" duminică, a declarat o purtătoare de cuvânt a ambasadei Franței. Ea nu a explicat motivul invocat de Ministerul Afacerilor Externe din Belarus pentru a cere plecarea ambasadorului.

Dar, potrivit presei din Belarus, ambasadorul a fost expulzat pentru că nu și-a prezentat niciodată scrisorile de acreditare președintelui Aleksandr Lukașenko.

Într-un mesaj de pe site-ul său, Ambasada Franței în Belarus a indicat că diplomatul i-a prezentat, la 8 decembrie 2020, "copia figurativă a acreditărilor sale" ministrului de externe Vladimir Makei.

"Ministerul bielorus al Afacerilor Externe i-a cerut ambasadorului să plece înainte de 18 octombrie", a precizat purtătoarea de cuvânt.

"El și-a luat la revedere de la personalul ambasadei și a trimis un mesaj video poporului din Belarus, care va apărea luni pe site-ul ambasadei", a mai spus ea, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Franța, la fel ca alte țări ale Uniunii Europene, nu a recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale din august 2020, care i-au acordat al șaselea mandat lui Aleksandr Lukașenko și au declanșat mai multe luni manifestații în masă și fără precedent în această fostă republică sovietică, aliată a Rusiei lui Vladimir Putin.

Uniunea Europeană și Statele Unite au adoptat o serie de sancțiuni împotriva regimului belarus după represiunea împotriva opozanților lui Aleksandr Lukașenko.

Dar liderul în vârstă de 67 de ani, care acuză guvernele occidentale că au instigat manifestațiile în speranța de a provoca o revoluție, rezistă sancțiunilor deocamdată, cu sprijin și credite de la Moscova.

Belarusul a rupt recent legăturile cu alți interlocutori occidentali.

În martie, a expulzat tot personalul ambasadei Letoniei, inclusiv ambasadorul, deoarece autoritățile de la Riga au folosit drapelul opoziției din Belarus la un campionat de hochei pe gheață.

În august, Minskul și-a retras acordul pentru numirea ambasadoarei americane Julie Fisher, care fusese confirmată în decembrie ca primul trimis al Statelor Unite, după 2008, în această fostă republică sovietică.

De atunci, regimul a reușit să pună capăt manifestațiilor, să închidă sute de opozanți și să închidă zeci de media și ONG-uri. Liderii opoziției au fost toți închiși sau forțați la exil.

Luna trecută, un tribunal din Belarus a condamnat-o pe una din principalele figuri ale opoziției, Maria Kolesnikova, la 11 ani de închisoare.

Ea este singurul lider al protestelor de anul trecut - care uneori au reunit sute de mii de persoane - aflată încă în țară.

Svetlana Tihanovskaia, pe care opoziția și occidentalii o consideră ca învingătoare la prezidențiale în fața lui Aleksandr Lukașenko, este în exil în Lituania vecină.

În anul care a urmat după alegeri, ea a mobilizat marii lideri ai lumii, îndemnând comunitatea internațională să facă presiuni pentru noi alegeri prezidențiale în Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău