Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks: instituția parlamentară joacă un rol important în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE

  • 18 Decembrie 2023 12:51
Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks: instituția parlamentară joacă un rol important în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE

Numărul mic de consultări pe marginea proiectelor de legi, nerespectarea ordinii de zi a ședințelor și neavizarea proiectelor, sunt printre principalele constatări ale Asociației Promo-LEX în raportul privind activitatea Parlamentului în perioada august 2022-iulie 2023, făcut public astăzi. Prezent la eveniment, vicepreședintele Legislativului, Mihai Popșoi, a recunoscut că situația nu este perfectă, însă comparativ cu alte legislaturi, nivelul de transparență, actualmente, este mai mare, informează Radio Chișinău.

La eveniment au participat vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, Șeful Adjunct al Misiunii Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Laura Hruby, deputați ai majorității și ai opoziției parlamentare, reprezentanți ai diferitor autorități publice, experți din societatea civilă și parteneri externi.

Directorul executiv al Promo-LEX, Ion Manole, a subliniat că monitorizarea activității Parlamentului, pe care Promo-LEX o realizarea încă din 2016, este necesară și benefică, în primul rând, pentru societate, dar și pentru instituția parlamentară, întrucât contribuie la îmbunătățirea calității și transparenței proceselor decizionale și la responsabilizarea deputaților.

„Acest efort de monitorizare ne ajută să înțelegem care sunt problemele, ne ajută să înțelegem care ar putea fi anumite obstacole și devine și mai relevant în contextul deschiderii negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova. Înțelegem că avem nevoie de legi calitative, de proceduri foarte clare și transparente. Acest lucru este posibil doar atunci când parlamentul este transparent și deschis”, a declarat acesta.

Deși există anumite progrese, raportul, ce cuprinde perioada de monitorizare august 2022-iulie 2023, arată un număr mic de consultări publice efectuate de către Parlament pe marginea proiectelor de legi. Datele au fost prezentate de către experta Promo-LEX, Mihaela Duca-Anghelici.

În comparație, situația precedentă, adică din iunie 2021- iunie 2022, au fost consultate public 9,2% din proiectele de legi, acum vedem o ușoară creștere cu 7,6%. Totuși, ni se pare că acest procent este încă unul destul de redus”, a declarat Mihaela Duca-Anghelici.

Alți factori care afectează transparența decizională a Parlamentului se referă la termenul mic acordat pentru consultări și modul necorespunzător al anunțurilor făcute cu privire la acestea. Deficiențe au fost înregistrate și la capitolul avizarea actelor legislative.

„Am văzut că au existat proiecte care au fost aprobate fără avizele și expertizele necesare. De exemplu, fără avizul Direcției juridice au fost adoptate patru proiecte de legi. Motivul ar fi adoptarea în termeni restrânși a proiectelor de legi”, a mai adăugat experta Promo-LEX.

De asemenea, în cadrul unor ședințe plenare nu este respectată ordinea de zi, mai subliniază experta. Nu se ține cont nici de ziua opoziției, în cadru căreia trebuie examinate proiectele propuse de către poziție.

Prezent la eveniment, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a recunoscut că situația cu privire la activitatea Legislativului nu este perfectă, însă, comparativ cu alte legislaturi, nivelul de transparență, actualmente, este mai mare.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS, Mihail Popșoi, a menționat că efortul de monitorizare a activității Parlamentului este apreciat și este utilizat pentru a îmbunătăți procesele democratice din Republica Moldova.

„Recunoaștem că și acum există întrebări legate de activitatea Parlamentului, situația nu este perfectă, dar vreau să spun că mai transparent decât astăzi Parlamentul nu a lucrat în Republica Moldova. Da, se poate mai bine, recunoaștem acest lucru și suntem de fiecare dată recunoscători pentru recomandările pe care ni le oferiți. Avem toată deschidere să îmbunătățim lucrurile și mai mult, în special, în noile condiții în care ne aflăm – de deschidere a negocierilor de aderare – și în care cooperarea cu societatea civilă va avea un rol central”, a menționat înaltul oficial.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a menționat că monitorizarea activității Parlamentului este foarte importantă, întrucât instituția Parlamentară joacă un rol anume în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE și a demonstrat, în ultimii ani, angajamentul față de acest proces, adoptând mai multe legi importante

.„Vreau să mulțumesc Asociației Promo-LEX pentru monitorizarea procesului legislativ pentru că este un punct important de referință în activitatea noastră în ce privește conformitatea cu regulile și procedurile. Este foarte important să vedem nu doar ce s-a făcut, adoptat, dar și cum s-a făcut. Salutăm progresul pozitiv în stabilirea unei platforme de colaborare cu societatea civilă în Parlament, dar este important ca anumite structuri să fie setate și consolidate pentru a asigura consultări largi în procesul legislativ. Colaborarea între Parlament și societatea civilă este foarte importantă. La fel de importantă este și relația în interiorul Parlamentului, între majoritate și opoziție. Trebuie să existe o colaborare în interesul cetățenilor și noi suntem gata să susținem dialogul interparlamentar, să dezvoltăm consensul acolo unde este posibil”, a precizat ambasadorul.

Șeful Adjunct al Misiunii Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Laura Hruby, a subliniat necesitatea și beneficiile colaborării instituțiilor statului cu societatea civilă pentru un viitor democratic, prosper și sigur pentru cetățenii Republicii Moldova. Guvernarea transparentă, cooperarea dintre cetățeni și factorii de decizie și o mass-media independentă, în dezvoltare sunt esențiale pentru această misiune.

„Eforturile de monitorizare ale Asociației Promo-LEX consolidează legătura dintre procesul legislativ și cetățenii Republicii Moldova. Monitorizarea și responsabilizarea eficientă a Parlamentului sunt esențiale în timp ce Moldova depune eforturi pentru a asigura un nivel de trai european pentru cetățenii săi. Sunt bucuroasă că noul raport de monitorizare al Promo-LEX indică un progres în procesul de consultare publică a proiectelor de legi și trebuie să vedem cum putem consolida acest progres în continuare și ce mai rămâne de făcut. Acest Raport de monitorizare confirmă o dată în plus că democrația se dezvoltă prin implicarea cetățenilor”, a adăugat aceasta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău