Ambasadorul Daniel Ioniță, despre gazoductul Ungheni-Chișinău și invitația adresată lui Klaus Iohannis de Igor Dodon

  • 26 Ianuarie 2018 08:24
Ambasadorul Daniel Ioniță, despre gazoductul Ungheni-Chișinău și invitația adresată lui Klaus Iohannis de Igor Dodon

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi terminată până la sfârșitul lui 2018, dacă vor fi create condițiile necesare, și ar oferi Republicii Moldova un avantaj în negocierile pentru viitorul contract cu Gazprom, susține ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Declarația a fost făcută joi, într-o emisiune la ProTV Chișinău.

„În primul rând este un proiect strategic care va contribui la asigurarea securității energetice pentru Republica Moldova, din perspectiva aceasta acest proiect este în mod necesar susținut de România. Acest proiect contribuie la racordarea fizică a Republicii Moldova la spațiul european. Mai mult, în 2019, Republica Moldova va trebui să-și renegocieze contractul cu Gazprom. Una e să negociezi când nu ai nicio opțiune, alta e când ai mai multe cărți pe masă...”, a subliniat Daniel Ioniță.

Pe lângă asta, potrivit diplomatului român, achiziția unui important pachet de active ale Victoriabank de către Banca Transilvania ar putea contribui la o însănătoșire a sistemului bancar din Republica Moldova.

„Este o decizie strategică majoră, cu un impact economic importat pentru R. Moldova și România. Cu siguranță ceva se va schimba în bine, în ceea ce privește sănătatea sistemului bancar, pentru că Banca Transilvania va veni cu niște practici europene, cu niște produse, care evident vor fi în favoarea cetățenilor”, a spus Daniel Ioniță.

În alt context, ambasadorul Daniel Ioniță a vorbit și despre atitudinea președintelui prorus Igor Dodon față de apropierea Republicii Moldova de România.

În opinia sa, „domnul președinte, ca de altfel toți politicienii responsabili din Republica Moldova își dau seama că România este un partener sincer și onest, România  este poate cel mai mare partener comercial pe care Republica Moldova îl are (...) Domnul președinte Dodon a subliniat de mai multe ori că singura problemă pe care o are cu România vizează exact acest segment unionist, pentru că domnul președinte Dodon se declară un mare susținător al statalității Republicii Moldova”.

Cu referire la invitația pe care Igor Dodon i-a adresat-o președintelui României Klaus Iohannis  de a vizita Republica Moldova, ambasadorul român a spus că aceasta se află „în analiza administrației prezidențiale de la București”.

„La momentul când a fost lansată public această invitație, noi am considerat că poate această modalitate de a anunța public o intenție înainte ca ea să fie concretizată sub forma unui răspuns nu este poate în conformitate cu normele și cutumele diplomatice”, a declarat ambasadorul României la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău