Ambasadorul Daniel Ioniță: „România va continua să sprijine R. Moldova în implementarea reformelor stabilite în domeniul apărării cu respectarea statutului de neutralitate armată”

  • 08 Noiembrie 2021 17:32
Ambasadorul Daniel Ioniță: „România va continua să sprijine R. Moldova în implementarea reformelor stabilite în domeniul apărării cu respectarea statutului de neutralitate armată”

Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță a participat la Conferința internațională „Perspectivele pentru parteneriate și securitate prin cooperare în Agenda NATO 2030”, desfășurată la Chișinău în data de 4 noiembrie 2021, în cadrul proiectului „Zilele NATO în Republica Moldova” ediția 2021, derulat de Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova, în parteneriat cu Oficiul de Legătură NATO din Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Apărării și Universitatea de Stat din Moldova.

La conferință au mai participat în calitate de invitați: Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO, Vladimir Cuc - secretar de stat în cadrul MAEIE, Anatolie Nosatîi - ministrul apărării al Republicii Moldova, Arvydas Anušauskas - ministrul apărării naționale al Republicii Lituania, Tanya Hartman - șef al Diviziei Parteneriatului Estic (PaE) al Departamentului Relații Politice și Politică de Securitate a NATO, Elisabeth Kornfeind - ambasadorul Austriei la NATO, Georgiy Tolkachov - prim-colaborator al Misiunii Ucrainei pe lângă NATO, Ion Șpac - deputat PAS, membru al Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului Republicii Moldova, Barbora Paclikova - șef interimar  al OLN  și  Viorel Cibotaru - directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova (IESP).

Ambasadorul Daniel Ioniță s-a referit în discursul său la atenția pe care NATO o acordă provocărilor de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre precum și la așteptările de la Summit-ul NATO de la Madrid din anul 2022, când se preconizează adoptarea viitorului Concept Strategic al Alianței Nord-Atlantice, la inițiativele și instrumentele de parteneriat pentru dezvoltarea unei palete variate pentru dezvoltarea capabilităților și capacităților statelor partenere, precum și la preocupările actuale ale NATO  privind angajarea mai intensă a Republicii Moldova în activitățile și acțiunile derulate sub egida Parteneriatului pentru Pace, ca parte a consolidării perspectivei sale europene.

Totodată, ambasadorul român a punctat ce poate face România pentru Republica Moldova în acest context și cât de importantă este Republica Moldova în arhitectura de securitate regională.

În acest sens, a evidențiat următoarele:

„România este angajată ferm pentru sprijinirea unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova și, în acest sens, apreciem esențială continuarea reformelor pentru dezvoltarea democratică a țării dumneavoastră, inclusiv în domeniul apărării.

Domeniul apărării reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale relației noastre de cooperare. În calitatea de  stat membru NATO, dorim să subliniem faptul că România va continua să sprijine Republica Moldova în implementarea reformelor stabilite în domeniul apărării cu respectarea statutului de neutralitate armată.

Republica Moldova este foarte importantă pentru arhitectura de securitate a întregii comunități europene, situația conflictului înghețat din Transnistria fiind, din punct de vedere militar, o amenințare directă la adresa stabilității, securității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, inclusiv sub aspectul importantelor forțe și echipamente militare străine dislocate aici.

Principiul acordului statului gazda pentru găzduirea de trupe străine este sacrosant.

România rămâne un susținător al suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional și militează pentru dialog și soluții diplomatice în vederea reglementării pașnice a conflictului transnistrean, în formatul 5+2, cu menținerea vectorului european de dezvoltare al Republicii Moldova”.

Informații suplimentare

Scopul conferinței a fost de a intensifica informarea cetățenilor Republicii Moldova despre NATO și pentru a promova cultura de securitate în Republica Moldova.

Conferința face parte dintr-un ciclu de activități de diplomație publică (lecții publice și mese rotunde, emisiuni radio și TV etc.) menite să promoveze subiectul transformării și modernizării sectorului de securitate și apărare în Republica Moldova, ariile și beneficiile cooperării Republicii Moldova  cu NATO, precum și importanța colaborării internaționale și regionale în contracararea riscurilor la adresa securității.

Conferința s-a desfășurat în regim mixt (online și cu prezență fizică) și a fost organizată pe două paneluri:

  • Dezvoltarea parteneriatului Republica Moldova – NATO într-un mediu de securitate în schimbare

Viziuni ale statelor membre și partenere NATO privind consolidarea securității și stabilității regionale

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău