Ambasadorul Chinei: Lideri ai UE ar putea întreprinde o vizită în China în prima jumătate a lui 2023

  • 26 Februarie 2023 09:25
Ambasadorul Chinei: Lideri ai UE ar putea întreprinde o vizită în China în prima jumătate a lui 2023

Ambasadorul chinez la Uniunea Europeană (UE), Fu Cong, a declarat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, ar putea întreprinde o vizită în China în prima jumătate a lui 2023, informează cotidianul chinez Global Times, transmite Agerpres.

Pregătirile pentru vizita înalților oficiali europeni sunt în curs și "foarte frecventele vizite reciproce la nivel înalt" între UE și China sunt așteptate să înceapă curând, a spus Fu într-un interviu publicat vineri.

Cele două părți au poziții divergente asupra războiului din Ucraina, care durează deja de an, diplomații UE criticând refuzul Chinei de a califica acest conflict drept o invazie sau de a îndemna Rusia să-și retragă trupele.

Fu a spus în interviu că nemulțumirea UE cu privire la atitudinea Chinei față de conflictul din Ucraina este "foarte irațională" și că Beijingul nu dorește o soluționare care să afecteze dezvoltarea legăturilor cu blocul comunitar.

După ce Ministerul Afacerilor Externe chinez a publicat vineri un document de poziție ce expune viziunea chineză asupra conflictului, ambasadorul UE în China, Jorge Toledo, a declarat în fața jurnaliștilor de la Beijing că o parte din acest document suscită îngrijorare.

"Nu există nicio menționare cu privire la un agresor, ceea ce este ciudat, pentru că este clar că un agresor există și că agresează. Este (un război) ilegal și neprovocat. Prin urmare, aceasta este oarecum îngrijorător", a spus Toledo.

Toledo a lansat, de asemenea, un avertisment la adresa Chinei, pentru a nu depăși 'linia roșie' prin furnizarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. El a afirmat că statul chinez are o "responsabilitate specială', fiind unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Fu Cong a spus în decembrie să războiul pune China într-o poziție foarte dificilă în relațiile sale cu UE, după ce Charles Michel l-a îndemnat pe președintele chinez Xi Jinping, în timpul unei vizite întreprinse mai devreme în decembrie la Beijing, să facă uz de influența țării sale în relația cu Rusia în legătură cu războiul din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău