Ambasadori, ministrul Afacerilor Interne și președintele Parlamentului au discutat cu 50 de tineri participanți a simulării Summitului Comunității Politice Europene

  • 29 Mai 2023 19:11
Ambasadori, ministrul Afacerilor Interne și președintele Parlamentului au discutat cu 50 de tineri participanți a simulării Summitului Comunității Politice Europene

Cincizeci de tineri din diverse regiuni ale Moldovei și-au dat întâlnire la Parlament, în perioada 26-27 mai, pentru a participa la simularea Summit-ului Comunității Politice Europene, organizată de Tinerii Ambasadori Europeni din Moldova.

În cadrul sesiunilor de deschidere, participanții au avut privilegiul de a discuta cu șefi a mai multor ambasade: Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Moldova; Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în Moldova; Paul Graham, Ambasadorul Franței în Moldova; și Uldis Mikuts, ambasadorul Letoniei în Moldova. De asemenea, s-au alăturat și reprezentanți ai diverselor instituții ale statului, precum Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova; Ana Revenco, Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova; și Eugeniu Sinchevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Simularea a fost inspirată de agenda și subiectele de discuție similare cu Summit-ul CPE care va avea loc pe 1-2 iunie în Moldova. Acest proces a oferit tinerilor participanți o oportunitate neprețuită de a-și asuma rolurile de lideri europeni, reprezentând unul din statele sau instituțiile participante. S-au implicat în dezbateri și discuții vibrante pe subiecte critice, printre care pace, democrație, climă, energie, securitate și dezinformare. Prin aceste schimburi de idei, participanții au valorificat perspective profunde asupra posibilităților de a consolida securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european.

Prima zi a început cu discursuri de deschidere și discuții cu ambasadorii Uniunii Europene, Franței, Letoniei, Statelor Unite în Moldova și Președintele Parlamentului a Republicii Moldova, după care tinerii participanți au ținut discursuri prin care au prezentat poziția statului sau instituției a cărui rol l-au primit.

În a doua zi, Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și un deputat în Parlamentul Republicii Moldova au susținut discursuri de bun venit și au răspuns la întrebările tinerilor, reflectând asupra importanței implicării tinerilor în conturarea viitorului Europei. Au urmat întâlniri bilaterale și multilaterale între tinerii participanți, care și-au asumat rolurile de lideri europeni, angajându-se în discuții suplimentare despre viitorul Europei. În ultima parte a evenimentului, participanții au dezbătut o listă de angajamente comune care vor aborda provocările actuale, vor dezvolta continentul și vor contribui la o Europă mai prosperă.

„Simularea Summit-ului Comunității Politice Europene pentru tineret reprezintă un moment important în eforturile noastre de a împuternici tinerii din Moldova”, a declarat Daniela Plămădeală, reprezentant al Tinerilor Ambasadori Europeni. „Suntem convinși că oferindu-le astfel de platforme, putem amplifica vocile lor, putem cultiva potențialul de leadership și îi putem inspira să contribuie activ la modelarea viitorului european.”

Evenimentul a fost organizat de Tinerii Ambasadori Europeni în colaborare cu Institutul Republican Internațional din Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău