Ambasadoarea SUA la ONU: Sute de mii de ucraineni au fost strămutați cu forța în Rusia, uneori în zone foarte îndepărtate

  • 08 Septembrie 2022 09:10
Ambasadoarea SUA la ONU: Sute de mii de ucraineni au fost strămutați cu forța în Rusia, uneori în zone foarte îndepărtate

Rusia a strămutat cu forța sute de mii de ucraineni, uneori în zone foarte îndepărtate, de la declanșarea invaziei sale asupra Ucrainei, a declarat miercuri ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, transmite Agerpres.

Jurnaliști și organizații de apărare a drepturilor omului au documentat aceste strămutări de la declanșarea războiului, cu civili forțați să traverseze frontiera spre Rusia și alții spre zone din Ucraina ocupate de armata rusă.

Ambasadoarea Linda Thomas-Greenfield a declarat pentru postul de radio american NPR că scara acestor strămutări este uriașă și vastă, unii oameni fiind duși la granița Rusiei cu Coreea de Nord.

„Avem dovada că rușii au strămutat sute de mii de cetățeni ucraineni, inclusiv copii", a spus ambasadoarea Linda Thomas-Greenfield pentru NPR.

Acești oameni "sunt interogați, sunt în detenție, sunt deportați. Unii sunt trimiși în zone extrem de îndepărtate din estul Rusiei, lângă frontiera cu Coreea de Nord și ei sunt trimiși acolo pentru că aceasta este o încercare a rușilor de a suprima rezistența", a spus ambasadoarea.

Ea le-a cerut ONU și organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului să asigure acces la tabere unde sunt ținuți ucrainenii strămutați.

Moscova a declarat că ucrainenii care sosesc în Rusia sunt refugiați și sunt îngrijiți de statul rus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău