Ambasada SUA la București: Vladimir Putin a început un război sub pretextul unei minciuni. Trei exemple de rapoarte false dezmințite publicate în mass-media finanțate de Kremlin

  • 28 Februarie 2022 13:41
Ambasada SUA la București: Vladimir Putin a început un război sub pretextul unei minciuni. Trei exemple de rapoarte false dezmințite publicate în mass-media finanțate de Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin a început un război sub pretextul unei minciuni, pretinzând că Ucraina este o colonie a Rusiei, Ucraina fiind de fapt un stat independent, democratic și recunoscut ca atare de comunitatea internațională, informează Ambasada SUA la București.

În democrații, mass-media independentă este liberă să publice articole corecte care informează publicul – fără control editorial din partea Guvernului. Însă, nu așa funcționează mass-media de stat din Rusia, scrie ShareAmerica, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, Kremlinul dirijează instituțiile media să publice și să amplifice informațiile și poveștile care susțin politicile Guvernului. RT (fostul Russia Today) și Sputnik sunt principalele instituții media din Rusia care produc conținut pro-Kremlin pentru persoanele care nu vorbesc limba rusă în străinătate.

Share America a prezentat doar trei exemple de rapoarte false dezmințite publicate în mass-media finanțate de Kremlin, precum: 

  • Guvernul Ucrainei a interzis utilizarea limbii ruse;
  • Statele Unite au promis că nu vor extinde niciodată NATO;
  • Rusia nu are trupe în Ucraina.

Niciuna dintre aceste afirmații nu este adevărată.

De asemenea, mass-media de stat din Rusia denaturează tragediile pentru a se potrivi scopurilor Guvernului. În aprilie 2021, un organ de presă rus a relatat că un băiat a fost ucis în regiunea Donbas din estul țării de o dronă a forțelor armate ucrainene. Această știre a fost verificată și s-a constatat că este falsă. Presa de stat rusă a continuat să o repete ca modalitate de a prezenta Guvernul Ucrainei ca fiind un instigator al violenței.

Reamintim că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat, luni, că mai multe site-uri care “propagau știri false, în contextul crizei din Ucraina”, au fost închise sau urmează să fie închise.

„Sunt o serie de măsuri pe care autoritățile române le-au luat în această perioadă pentru a bloca anumite surse identificate ca propagând știri false, în contextul crizei din Ucraina. (…) Unele dintre ele au fost deja închise, altele urmează să fie închise, procedurile sunt începute”, a precizat Cărbunaru, în cadrul unei declarații de presă susținute la Palatul Victoria. 

Măsura Guvernului vine după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au anunțat duminică un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, care prevede, “pentru prima oară în istorie”, finanțarea și livrarea de arme unei țări care este atacată, Ucraina, închiderea spațiului aerian al țărilor UE pentru toate aeronavele din Rusia, inclusiv avioanele private ale oligarhilor, și interzicerea publicațiilor Russia Today și Sputnik, considerate “aparatul mediatic” și “mașinăria de dezinformare” ale Kremlinului.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău