Ambasada SUA la București a reacționat la declarațiile lui James Pettit

  • 31 August 2016 21:54
Ambasada SUA la București a reacționat la declarațiile lui James Pettit

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti: Statele Unite sprijina de multa vreme suveranitatea Republicii Moldova si integritatea sa teritoriala.SUA saluta Romania pentru leadership-ul de care a dat dovada continuu.

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a transmis HotNews.ro un raspuns referitor la declaratiile ambasadorului american la Chisinau, James Pettit, dupa ce luni Departamentul de Stat ne-a indemnat sa ne adresam Ambasadei SUA la Bucuresti iar cei de aici ne-au indrumat sa cerem explicatii la Chisinau. "Statele Unite sprijina de multa vreme suveranitatea Republicii Moldova si integritatea sa teritoriala. SUA saluta Romania pentru leadership-ul de care a dat dovada continuu si pentru abordarea colaborativa in sprijinul dezvoltarii democratice a Republicii Moldova, al eforturilor sale de reforma si al continuarii procesului de integrare a sa in UE, in conformitate cu aspiratiile populatiei din Moldova", se arata in precizarile transmise HotNews.ro de biroul de presa al Ambasadei.

"Mai mult, politica SUA in privinta Moldovei este de a fi partenerul Moldovei pentru a sprijini dezvoltarea sa economica si democratica. A interpreta in sens mai larg politica noastra inseamna o depasire a limitelor politicii noastre", mai noteaza Ambasada Statelor Unite la Bucuresti.

Redam mai jos precizarile Ambasadei SUA la Bucuresti in forma originala:

In answer to your query below, the U‎nited States has long supported the sovereignty and territorial integrity of the Republic of Moldova. The United States applauds Romania for its continued leadership and collaborative approach to support Moldova’s democratic development, reform efforts, and further integration into the EU according to the desires of the people of Moldova. Furthermore, the United States policy with regard to Moldova is to partner with Moldova to support its democratic and economic development.  Drawing broader interpretations of our policy goes beyond the scope of our policy.‎

Reamintim ca, intr-un interviu pentru Moldova 1, ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, James Pettit, a declarat ca Republica Moldova nu e Romania, ci trebuie sa ramana un stat suveran si independent, iar o evantuala unire "nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune". El a indemnat, insa, tara sa urmeze in continuare o cale europeana: "Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile sale provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova."

HotNews.ro a adresat luni o intrebare oficiala la Washington catre Departamentul de Stat si Ambasadei SUA la Bucuresti pentru a clarifica daca aceste declaratii reprezinta viziunea Guvernului american sau reflecta o opinie personala a ambasadorului.

Amintim ca declaratiile ambasadorului american au starnit un val de critici atat la Bucuresti, cat si la Chisinau.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău