Am rămas la faza poeziilor despre limba română cu „moldoveneasca” în Constituție (Revista presei)

  • 01 Septembrie 2022 09:32
Am rămas la faza poeziilor despre limba română cu „moldoveneasca” în Constituție (Revista presei)

„Am rămas la faza poeziilor despre limba română cu „moldoveneasca” în Constituție, comentează DW, în contextul sărbătorii naționale marcate la 31 august, când Românii de pe ambele maluri ale Prutului sărbătoresc azi Ziua Limbii Române. Deși au trecut peste trei decenii de când s-a rupt de URSS, în Republica Moldova nostalgia după trecutul sovietic este încă foarte puternică. Chiar și în contextul invaziei Rusiei în Ucraina vecină și chiar dacă Rusia a rupt în două, prin război, Republica Moldova în 1992 și a ucis sute de moldoveni, politicienii pro-ruși de la Chișinău reușesc să divizeze și să controleze în continuare un segment important de populație, care îi propulsează constant în Parlament. Alimentat propagandistic în scop electoral de către politicieni plătiți pentru asta de la Moscova, chiar și după trei decenii, subiectul lingvistic generează dispute periculoase în Republica Moldova. Mai ales în anumite regiuni. Până acum, politicienii moldoveni care s-au perindat la putere nu au dorit realmente să rezolve această problemă. Le-a convenit, din punct de vedere electoral, o societate dezbinată și ostilizată. În funcție de culoarea politică a celor care au deținut puterea, denumirea sărbătorii „Limba noastră cea română” s-a tot schimbat, din titulatură fiind omisă, periodic, sintagma „cea română”. Problema nu a fost soluționată nici la nivel constituțional”, scrie DW.

Portalul Veridica.ro revine la problema Limbii Române și incapacitatea Republicii Moldova de a-și găsi identitatea și a-și asigura securitatea. Statutul incert al limbii oficiale a Republicii Moldova, la 31 de ani de la independența acesteia, arată cât de dificilă a fost și rămâne definirea și acceptarea unei identități naționale. Incapacitatea de a clarifica chestiunea limbii și de a se desprinde de invenția sovietică a „moldovenismului” nu e singurul eșec al Chișinăului: la 31 de ani de independență, acesta încă nu își controlează propriul teritoriu și e incapabil să își asigure securitatea energetică și militară, constată publicația... Rămâne de văzut dacă, după aceste crize de tip militar și economic, Republica Moldova va rezolva și această dilema identitară și va spune lucrurilor pe nume prin aplicarea legii. O manevră necesară care să pună capăt oricăror speculații și populisme geopolitice menite să alimenteze ura și frustrările din societatea din Republica Moldova, punctează Veridica.

Site-ul G4Media reține declarația președintei Maia Sandu, într-o intervenție video la Forumul Strategic din orașul sloven Bled. În contextul războiului început de Rusia în Ucraina ea a atenționat că: „Propaganda a fost o problemă mare pentru Republica Moldova pentru o perioadă foarte îndelungată. Sunt oameni care încă nu înțeleg realitatea, deși acest război schimbă situația” . „De asemenea avem o dependență acută privind energia. Cu toții ar trebui să ne învățăm lecțiile în legătură cu energia. R. Moldova și-a învățat cu siguranță lecția și încercăm să lucrăm pentru diversificarea surselor, dar nu este un lucru ușor de făcut rapid. În mod special într-o astfel de piață, cu prețuri atât de mari”, a declarat președinta Republicii Moldova.

Ziarul Național scrie că Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României susține financiar dezvoltarea domeniului cercetării în cadrul Universității de Stat din Moldova. Rectorul USM, Igor Șarov, și secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, au semnat ieri, 31 august, contractele de finanțare nerambursabilă pentru editarea dicționarului explicativ al limbii române actuale și elaborarea și redactarea publicației „Revista de Istorie a Moldovei”. Proiectul „Editarea dicționarului explicativ al limbii române actuale” va fi implementat de către Institutul de Filologie Română „B.P. Hașdeu”, iar proiectul „Elaborarea și redactarea publicației „Revista de Istorie a Moldovei” – de către Institutul de Istorie, notează Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău