ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Vizita președintei Maia Sandu la Paris marchează o dinamică nouă a implicării Franței în regiune (AUDIO)

  • 20 Mai 2022 13:03
0%
00:00:00
00:00:00

Vizita președintei Republicii Moldova la Paris marchează o dinamică nouă a implicării Franței în regiune, consideră jurnalistul Ovidiu Nahoi, redactor-șef la RFI România. În cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău el a remarcat o deschidere extraordinară pentru Republica Moldova.

Cred că această vizită a președintei Republicii Moldova la Paris marchează o dinamică nouă a implicării Franței în regiune, aș îndrăzni să spun, care nu s-a mai văzut de la Napoleon al III-lea, după războiul Crimeii, implicarea Franței la gurile Dunării a dus la unirea principatelor și crearea statului român modern. Implicarea Franței în regiune își are ca principal reper acum comanda grupului de lucru al NATO, care tocmai a devenit funcțional în România în aceste zile, bazat la Cincu, în mijlocul țării. Deci, Franța își asumă un rol militar în această regiune, așa cum nu și-a asumat de la Primul Război Mondial, misiunea Berthelot în România. Este o implicare foarte puternică a Franței și până acum a existat o implicare politică, relații foarte strânse cu România, de această dată este o implicare militară cum nu s-a mai întâmplat. Și această deschidere a Franței extraordinar de importantă pentru Republica Moldova, care iarăși constituie o noutate, deci Franța este mult mai prezentă în regiune”, a declarat jurnalistul.

Jurnalistul Ovidiu Nahoi atrage atenția și asupra pragmatismului Franței în relația cu Republica Moldova. Emmanuel Macron are nevoie de un aliat în regiune care să susțină ideea unei comunități europene a statelor candidate.

 „Un al doilea aspect care ține de o chestiune mai pragmatică este că Emmanuel Macron avea nevoie de un aliat în regiune printre țările care doresc să devină candidate la aderare, care să accepte planul lui privind constituirea acestei comunități europene a statelor candidate. Unii îi spun anticamera sau vestibulul Uniunii Europene, alții îi zic un fel de periferie. Deocamdată reacțiile sunt diverse față de această propunere a lui Macron. Emmanuel Macron avea nevoie de cineva, care a așa cum a spus președinta Maia Sandu la Paris, să susțină această propunere. În schimb, președintele Macron s-a exprimat pentru acordarea cât mai rapidă pentru Republica Moldova a acestui statut de țară candidată. Aceste lucruri sunt niște deschideri, la care acum câteva luni era greu să ne gândim”, a afirmat Ovidiu Nahoi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău