ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Proiecte sociale regionale, sprijinite de UE: „Dacă nu ar fi banii oferiți de UE, pur și simplu ne-am închide ușile”

  • 28 Iulie 2021 13:45
ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Proiecte sociale regionale, sprijinite de UE: „Dacă nu ar fi banii oferiți de UE, pur și simplu ne-am închide ușile”

Uniunea Europeană investește și în proiectele sociale din regiunile Republicii Moldova, încercând să soluționeze cele mai importante probleme cu care se confruntă cetățenii. În cadrul emisiunii „Alternativa Europeană”, am analizat câteva dintre proiectele sprijinite financiar de UE. Unul dintre acestea este sprijinul oferit asociației „Autism Hope” din Bălți, care s-a redeschis grație banilor europeni. Liuba Baciurin de la „Autism Hope” povestește că centrul are în prezent aproximativ 40 de beneficiari și spune sincer că organizația și-ar închide ușile dacă nu ar fi banii europeni.

„Noi suntem o asociație obștească, o comunitate a copiilor cu dizabilități severe din municipiul Bălți, majoritatea fiind cu tulburare de spectru autist. Acum avem 37 de beneficiari. Ne-a unit durerea și dorința de a schimba lucrurile în domeniul recuperării și incluziunii copiilor cu autism. Scopul nostru este organizarea centrului de recreere și acordare a serviciilor de asistență, recuperare și consiliere a copiilor cu autism și a familiilor lor(…)Din păcate noi nu suntem subvenționați de stat, iar majoritatea beneficiarilor noștri sunt asigurați material la un nivel mediu sau precar și puțini își permit să meargă la Chișinău pentru consultări sau ședințe terapeutice. Dorim să dezvoltăm servicii aproape de copii și familii. Am închiriat un spațiu de la primărie pe care l-am reparat cu sprijinul oamenilor cu sufletul mare. Noi avem activități de recuperare, de creație pentru copii, momente de respiro pentru familiile lor. Pandemia a afectat dramatic activitatea asociației. În scurt timp de la deschiderea centrului Autism Hope, am fost nevoiți să sistăm activitatea, din cauza pandemiei. Și am redeschis centrul grație ajutorului financiar oferit de Uniunea Europeană. Atât materialele de protecție au fost achiziționate de finanțarea UE, cât și atelierul de creație a fost amenajat cu finanțare europeană”, spune Liuba Baciurin.

Un alt proiect social, tot finanțat din bani europeni, a fost dezvoltat și la Criuleni, unde membrii asociației „Femeia și copilul. Protecție și sprijin” au dezvoltat o adevărată campanie prin care vor să combată problema deșeurilor, prin campania „Criuleni fără deșeuri”. Managerul proiectului, Victoria Secu, spune că UE a oferit peste 7000 de euro, prin intermediul ERIM, pentru a sensibiliza populația din Criuleni în privința deșeurilor.

„Campania „Criuleni fără deșeuri” a fost inițiată la începutul acestui an. Până acum, au fost un șir de acțiuni realizate. Ne-am propus să introducem și deșeurile electrice și electronice, pentru că sunt niște deșeuri destul de periculoase. Prin intermediul proiectului, am putut să confecționăm și să instalăm în cele mai aglomerate locuri din Criuleni pubele pentru a colecta acest tip de deșeuri. Pentru acest proiect au fost planificați 7500 de euro. Este o campanie de advocacy, prin care ne-am propus să informăm foarte amplu populația față de această problemă. Probabil unele dintre cele mai importante rezultate ale acestei campanii au fost adunările cu locuitorii, unde li s-a vorbit despre acest lucru și e important că am reușit să producem și unele unor spoturi video despre problema deșeurilor. Dacă nu am fi avut acest suport, noi am stagna.”, povestește Victoria Secu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău