ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Pavel Postică: Propunerile de modificare a Codului Electoral din Republica Moldova vin să faciliteze accesul la vot pentru toți cetățenii, inclusiv cei din diasporă

  • 10 Iunie 2022 13:35
0%
00:00:00
00:00:00

Comisia Electorală Centrală a publicat versiunea redactată a propunerilor pentru un nou Cod electoral. Acestea au fost elaborate în urma analizei cadrului legal electoral și celui conex, precum și în scopul soluționării Adreselor Curții Constituționale emise după desfășurarea ultimelor scrutine naționale. Colega noastră Cristina Popușoi a discutat cu vicepreședintele CEC despre modificările propuse.   

Propunerile de modificare a Codului Electoral din Republica Moldova vin să faciliteze accesul la vot pentru toți cetățenii, inclusiv cei din diasporă. Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a explicat în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău de ce propun schimbarea zilei de vot de la duminică la sâmbătă și în ce cazuri votul ar putea dura două zile.

Noi am încercat să facilităm accesul la procesul electoral pentru cetățenii noștri din diasporă. În acest sens, noi am propus modificarea zilei alegerilor de la duminică la sâmbătă, încât ei, de la diferite distanțe, destul de lungi, să reușească în ziua a doua, duminică, să ajungă la localitățile de destinație, pentru că luni trebuie să fie deja la serviciu. Și votarea în ziua de sâmbătă va fi valabilă nu doar pentru cetățenii din diasporă, dar pentru toți cetățenii. Doar în situații excepționale, motivate propunem să fie permisă votarea timp de două zile. De exemplu, cazul conaționalilor noștri din Canada. Autoritățile din Canada sunt un pic mai reticente față de deschiderea secțiilor de votare în afara ambasadelor și consulatelor și, respectiv, avem posibilitate de a deschide doar două secții de votare: la misiunea diplomatică și consulat. Din punctul meu personal de vedere, în astfel de situații e rațional și logic să oferi două zile de vot”.

În ceea ce privește implementarea votului electronic, vicepreședintele CEC susține că acest lucru depinde foarte mult de dezvoltarea utilizării semnăturii electronice în rândurile cetățenilor Republicii Moldova.

„Noi suntem la acea etapă în care nu foarte mulți alegători ar putea beneficia de aceste servicii electronice, ori abia recent a fost extinsă perioada valabilitate a semnăturii electronice. Până acum era doar de un an de zile, abia acum s-a extins până la 5 ani de zile. Vrem noi sau nu, dar votul prin internet e în legătură cu semnătura electronică. Oricum trebuie să se facă dovada faptului că alegătorul X sau Y a primit un buletin de vot. Nu contează că este fizic sau în format electronic. Prin semnătură, persoana trebuie să confirme că a primit buletinul de vot respectiv. Cu regret, în acest moment noi nu avem acum prea multe persoane care să dețină semnătură electronică”

Eforturile de îmbunătățire a legislației s-au bazat de asemenea pe sesizările făcute de subiecții electorali și pe recomandările misiunilor internaționale și naționale de observare a alegerilor. Versiunea redactată a propunerilor pentru un  nou Cod electoral urmează să fie supusă discuțiilor și aprobării de către membrii CEC, împreună cu propunerile de modificare a unor acte normative conexe.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău