ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Expert despre protestele din Belarus: Vedem un lider care este prins în propria capcană, a propriilor realități distorsionate (AUDIO)

  • 13 Septembrie 2020 11:34
0%
00:00:00
00:00:00

Fiecare cetățean al Belarusului care decide să iasă în stradă să își promoveze propriile drepturi și libertăți este lider al opoziției într-un fel sau altul, consideră cei mai mulți protestatari. De altfel, nemulțumirea cetățenilor din Belarus față de rezultatele alegerilor dar și situația din țară, nu este una nouă, întrucât țara și până acum a fost cuprinsă de proteste, care nu avut atâta atenție din partea comunității internaționale. Opinia a fost exprimată de președinta Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale” din București, Angela Grămadă, la emisiunea „Alternativa Europeană”.

Aceste nemulțumiri au existat de mai mult timp. Am observat că există perioade în care în Belarus apar în mod constant proteste, doar că nu toate au avut un caracter politic. Există foarte multe nemulțumiri social-economice, care se refereau la acțiuni care afectau mediul înconjurător, acțiuni de politică economică, de comerț extern. Și, desigur, cele mai multe proteste s-au referit la drepturile omului”, spune experta.

Angela Grămadă consideră că președintele Belarusului, Alexandr Lukanșenko, este un lider prins în capcana propriilor realități, care nu-și imaginează o altă viață fără a fi președinte.

Vedem un lider care este prins în propria capcană, a propriilor realități distorsionate. Unii psihologi au analizat comportamentul lui Lukașenko și ei aduc argumente destul de convingătoare că acest lider de stat nu mai face distincție între realitate și ceea ce are el drept proiectarea viziunii despre această realitate. În mintea lui Lukașenko lucrurile sunt foarte clare: el crede că procedează corect. Pe de altă parte, el este de 26 de ani la guvernare și nu se vede altfel decât președinte al acestei țării și pentru el cei care încearcă să-i conteste puterea devin dușmani. Și atunci, recurge la astfel de violențe și nu înțelege că a depășit limitele. El a abuzat și anterior de putere, dar acum a depășit liniile roșii”, opiniază președinta Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale” din București, Angela Grămadă.

Un aspect interesant al protestelor din Belarus este că acestea nu au lider proclamat.

Dacă ne uităm la opoziție și protestatari, încă din 9 august, vom observa că atât liderii opoziției din acest Consiliu Coordonator al Opoziție, cât și oamenii care au ieșit în stradă și au protestat, au susținut că aceste proteste nu au nevoie de lideri. Și că acest Consiliu Coordonator al Opoziției e doar una dintre voci și nu vocea autoproclamată a protestelor. Și că fiecare cetățean al Belarusului care decide să iasă în stradă, să își promoveze propriile drepturi și libertăți, este lider al opoziției într-un fel sau altul. Foarte mult accent s-a pus pe capacitatea de autoorganizare, e o încercare de a face cât mai puțin controlabil acest proces al protestelor”, spune experta Angela Grămadă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău