ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Deputați ai Parlamentul European: Discuția despre cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi una eminamente politică
-
06 Mai 2022 14:07
Discuția despre cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi una eminamente politică, sunt de părere unii deputați ai Parlamentul European. Ei cred că maturitatea democrației din Moldova și dorința oamenilor de a se apropia de Uniunea Europeană vor avea un cuvânt serios de spus în acest proces. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan s-a arătat convins că Republica Moldova va primi statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană. El consideră că Uniunea Europeană a înțeles că securitatea blocului comunitar depinde și de cea a vecinilor.
„Republica Moldova va primi statutul de țară candidată. Nu știm exact când, ne dorim cât mai repede, iar acest proces a început deja. Colegii din Parlamentul European au înțeles, acum în sfârșit, că nu pot trăi în siguranță și securitate în interiorul granițelor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene dacă nu suntem înconjurați în vecinătatea noastră imediată de țări care sunt sigure și stabile. Și au înțeles să siguranța, securitatea Republicii Moldova, Ucrainei sunt esențiale pentru siguranța întregii Uniuni Europene”, a declarat Siegfried Mureșan.
Și eurodeputatul Dragoș Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru Rep. Moldova opinează că un tandem Moldova – Ucraina ar putea fi văzut în deciziile Uniunii Europene.
„Riscul de a fi luați la pachet – cred că sunt și plusuri și minusuri. Un tandem între Ucraina și Republica Moldova pe care eu sper să-l văd la summit-ul din iunie, adică o discuție despre meritele geopolitice, tocmai dată fiind situația la acest moment. Din punctul meu de vedere, pentru Ucraina și Republica Moldova, Uniunea Europeană are acum această datorie politică, morală de a face un pas curajos, vizionar. Și cred eu că nu este în detrimentul Moldovei ca această discuție să fie una de tandem”, susține Dragoș Tudorache.
Expertul IPRE Mihai Mogîldea spune că ar putea exista și impedimente în procesul de integrare europeană a Rep. Moldova. Autoritățile de la Chișinău vor trebui să convingă toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene că merită acest statut de țară candidată.
„În marja acestui summit din iunie, toate țările din UE vor avea posibilitatea de a-și exprima poziția, vor avea loc și unele negocieri, chiar dacă nu este prea mult timp la dispoziție. Principiul unanimității este unul destul de complicat, este destul de greu să obții unanimitate în UE, în special cu privire la probleme legate de politică externă, securitate și lărgirea Uniunii Europene”, a menționat expertul.
Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere acordarea Republicii Moldova statutului de stat candidat la aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, documentul votat de o cvasi-majoritate a deputaților europeni presupune și integrarea Republicii Moldova în piața unică europeană.