ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Criza sanitară a fost o lecție dură pentru cei care lucrau la negru în Spania, însă nu a existat un exod masiv al cetățenilor cu acte în regulă
-
05 Februarie 2021 17:00
În Spania, muncesc și trăiesc cu acte în regulă aproximativ 18 mii de cetățeni ai Republicii Moldova, iar majoritatea au ales să plece în Spania la începutul anilor 2000, în căutarea unui trai și a unui câștig mai bun.
Pandemia i-a afectat mai puternic pe cei care nu aveau contracte de muncă și au fost nevoiți să fie repatriați în Republica Moldova. Într-un interviu în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău, ambasadoarea Republicii Moldova în Spania, Violeta Agrici, a spus că la începutul pandemie, circa 1000 de cetățeni moldoveni au fost repatriați din Spania, pentru că nu aveau un loc de muncă și contracte de care să-i protejeze.
„Din păcate a fost categoria cea mai afectată. Criza aceasta sanitară a fost o lecție dură pentru cei care lucrau în Spania și nu aveau contracte de muncă și lucrau la negru. Acești cetățeni fără contracte de muncă s-au pomenit că nu au venit, respectiv nu puteau beneficia de ajutor social, pentru că nu erau contribuabili pe teritoriul Spaniei. Ei s-au pomenit fără o protecție socială din partea autorităților spaniole, protecție care a fost acordată însă tuturor spaniolilor și cetățenilor străini care munceau în Spania cu acte în regulă”, a declarat ambasadoarea Republicii Moldova în Spania, Violeta Agrici.
Totuși, ambasadoarea Violeta Agrici spune că nu a exista un exod al cetățenilor Republicii Moldova din Spania, după apariția COVID-19.
„Nu a existat un exod al cetățenilor noștri după apariția coronavirusului, ceea ce denotă faptul că avem o comunitate stabilă pe teritoriul Regatului Spaniei, bine ancorată, cu marea majoritate a familiilor reintegrate. Ei au fost afectați ca toți cetățenii Regatului Spaniei, toți am simțit efectele acestei izolări. Toți au simțit impactul economic-social al coronavirusului. Situația financiară a acestora a rămas destul de stabilă, iar cei care au fost afectați beneficiază de scutul social oferit de autoritățile spaniole”, a mai spus ambasadoarea.
Diaspora Republicii Moldova în Spania este formată în mare parte din cetățeni care au emigrat la începutul anilor 2000, iar cei mai mulți dintre ei au reușit să se afirme și să se integreze în societatea spaniolă.
„Comunitatea noastră aici în Spania este formată din acei cetățeni care au venit în mare parte pentru o viață mai bun, pentru un câștig mai bun. O parte a cetățenilor este implicată în munci agricole, o parte e implicată în munci casnice. Însă pentru că fluxul migrațional s-a produs la sfârșitul anilor 1990 - începutul anilor 2000, cetățenii noștri au reușit deja să se integreze extrem de bine în comunitatea spaniolă și să-și deschidă afaceri. Există o categorie, poate nu prea mare a moldovenilor care au afaceri în Spania, persoane care-și dezvoltă afaceri proprii mai mari sau mici, fapt ce le permite să fie mult mai independenți financiari și mai stabili. Se spune că cetățenii moldoveni din Spania sunt o contribuție deosebită pentru bunăstarea comunității. Avem și câțiva cetățeni angajați pe mare, foarte mulți sunt chiar în prima linie în spitalele din sistemul național spaniol, avem medici, infirmiere, sunt profesori”, povestește ambasadoarea Violeta Agrici.