ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Jurnalist francez despre libertatea de exprimare: R.Moldova nu este o dictatură, dar nu este încă o democrație

  • 08 Noiembrie 2020 14:28
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova nu este o dictatură, dar nu este încă o democrație. Se află într-un fel de tranziție, unde există multă corupție și situații periculoase. Opinia a fost exprimată de jurnalistul francez, Olivier Piot, referitor la libertatea de exprimare, inclusiv a jurnaliștilor. Aflat la Chișinău pentru câteva zile, el a făcut o analizat tranzițiile spre democrație, dar și libertatea de exprimare.

Între „nu pot spune nimic” și „pot spune totul” sunt nuanțe care virează la 180 de grade. Dacă am împărți strict țările după acest criteriu, atunci Republica Moldova ar fi undeva în zona Tunisiei sau a Marocului, când poți să spui, dar nu chiar tot, când ești liber, dar nu complet, când ai această libertate de exprimare, dar nu până la capăt”.

Olivier Piot a povestit într-un interviu pentru Radio Chișinău despre provocările jurnaliștilor din Africa, pe care îi instruiește în cadrul unei organizații media. El susține că tinerii fac jurnalism în Africa pentru a-și ajuta țările să facă tranziția spre democrație și nu pentru a deveni vedete.

„Un semn că facem ceea ce trebuie, e că anumiți jurnaliști au ajuns în închisori pentru informațiile pe care le-au publicat, pentru că aceste adevăruri deranjau. Inclusiv din închisori ei fac demersuri jurnalistice. Nu sunt oameni care fac jurnalism acolo pentru că vor să facă dina sta carieră ca să ajungă la televizor. Astfel că noi revenim la fundamentele jurnalismului adevărat, adică acești tineri militează pentru dreptul de a fi informați și de a informa. Rolul mass-media în această zonă e să-i ajute să avanseze în tranziția spre democrație. În felul ăsta, jurnalismul este ca o lampă care se alimentează din adevăr și luminează calea”.

Tranziții spre democrație în Europa de Est

Aflat într-o vizită la Chișinău în aceste zile, jurnalistul francez, care este specializat inclusiv pe zona Europei de Est, a vorbit despre procesul de tranziție spre democrație care se observă acum în regiune, remarcând Belarus.

Belarus este o formă clasică a unui regim totalitar. În Belarus sunt două aspecte: cât de rezistentă va fi mișcarea protestatară și cine îl va mai susține pe dictatorul Lukașenko. Probabil că majoritatea belorușilor au înțeles că este un moment oportun pentru a schimba puterea. O problemă este această veche relație între Putin și Lukașenko, și acum contează foarte mult să se vadă până unde Putin crede că se mai poate colabora cu Lukașenko. Contează foarte mult ce a spus și ce va spune Uniunea Europeană, pentru că deși se implică prin declarații, nu este suficient. Acum urmează să vedem cât va rezista această mișcare protestatară, cât va fi de profundă, pentru că așa au căzut și alți dictatori în Egipt dau în alte zone din Africa: cheia este la popor. Pentru că așa cum spunea marele filosof francez Jean Jacques Rousseau „Cel mai puternic nu este niciodată atât de puternic încă să rămână întotdeauna stăpân”, a comentat Olivier Piot într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Franța, în avanpostul luptei cu atacurile teroriste

Jurnalistul care a scris ani la rând pentru „Le Monde”, a vorbit și despre atacurile teroriste care au lovit Franța și Europa, în general. El este de părerea că Franța este în avanpostul luptei cu terorismul.

„În gări și în locurile publice au fost dislocați militari. Există un număr impresionant de militari care veghează asupra ordinii publice. Au fost luate măsuri în ceea ce privește pregătirea acestor lideri religioși, care până acum puteau să facă studii în străinătate și să revină în Franța. Acum ei vor putea să fie pregătiți doar în Franța, pentru a evita riscul ca ei să devină propagatori a ideilor radicaliste. De asemenea, s-au intensificat măsurile de control pe rețelele sociale și pe internet a site-urilor care răspândesc conținut cu tentă radicalistă, teroristă, sare promovează discursul de ură de dezbinare. Franța nu este singura țară vizată în această serie de atentate, de fapt, este vorba de un atentat la valorile europene în general, dar Franța este în avanpostul acestei lupte împotriva unor astfel de tendințe teroriste. Franța nu este o excepție, dar e prima vizată, pentru că a și luptat mai mult”, a conchis Olivier Piot.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău